Doi români, pe cel mai înalt vârf din Antarctica

Expediţia alpiniştilor David Neacşu şi Tulit Zsombor a început în urmă cu câteva ore, la 1.200 km de Polul Sud, la poalele muntelui Vinson (4.892 m), unul dintre cei mai friguroşi din lume.

Cei doi îşi propun şi o premieră, coborârea muntelui pe schiuri. Românii au ajuns în Antarctica în cursul zilei de ieri, punctul lor de plecare fiind baza Patriot Hills, aflată la 2.200 m altitudine.

Expediţia Northland Antarctica 2009, Mt Vinson 4897 are în program o ascensiune cu trei tabere intermediare, la 2.500 m (Half Camp), la 2.750 m (Low Camp) şi la 3.710 m (High Camp). Debutul aventurii românilor pe cel mai rece continent a avut loc la – 22 grade C. Aceasta este programată să se termine pe 15 februarie.

Echipa este formată din cei mai experimentaţi alpinişti români. David Neacşu este organizatorul primei expeditii româneşti pe Everest (2003). În palmaresul său se află expediţii pe vârfurile Mont Blanc, Kilimandjaro, Aconcagua, McKinley, Mont Kenya, Huascaran, Illimani, Cotopaxi, Klucev, Ruwenzori, Orizaba şi Carsensz Pyramid. 

Tulit Zsombor va încerca să stabilească un record mondial şi să realizeze premiera coborârii acestui munte pe schiuri. În vârstă de 33 de ani, alpinistul a mai participat la expediţii pe vârfurile Mont Blanc, Elbrus, Kilimandjaro, Aconcagua, McKinley, Triglav, Ercyes, Lenin şi Matterhorn.

Sponsorul expediţiei româneşti la Polul Sud este filiala în România a companiei Northland Professional, una dintre cele 35 de reprezentanţe din lume. Fondatorul a fost Gerwalt Pichler, un pasionat al escaladărilor, iar numele vine de la o zonă din nordul Noii Zeelande, în care se puteau practica toate sporturile sale preferate. Cele 14 oraşe româneşti în care se găsesc magazinele Northland Professional sunt Bucureşti, Constanţa, Iaşi, Galaţi, Buzău, Focşani, Bacău, Piteşti, Craiova, Timişoara, Cluj, Oradea, Sinaia, Predeal.

În Antarctica, diferenţele de temperaturi între vară-iarnă pot depăşi 80 de grade C. Iarna se înregistrează, în medie, - 80 grade, în timp ce vara, în interiorul continentului, temperaturile pot urca până la 14 de grade. Vârful Vinson a fost pentru prima oară atins în decembrie 1966.