Două cazuri de infecţie cu West Nile au fost descoperite de medicii epidemiologi în judeţul Dolj. Virusul se transmite prin înţepătura de ţânţar şi poate fi extrem de periculos dacă bolnavul nu se prezintă la doctor în timp util.
Pacientii diagnosticaţi cu virusul West Nile sunt din Calafat si au fost internati în secţia de boli infecţioase. Ei au fost externati cu o stare de sănătate bună, potrivit Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dolj.
Specialistii epidemiologi spun ca nu există un tratament specific pentru virusul West Nile, motiv pentru care testarea se efectuează doar în cazul pacienţilor care prezintă simptome severe. În cazul manifestării de simptome de severitate medie, starea pacientului se îmbunătăţeşte după câteva zile în absenţa unui tratament. În cazul simptomelor severe, se recomandă prezentarea de urgenţă la camera de gardă. În general, este necesară spitalizarea pacientului şi tratarea cu medicaţie intravenoasă. „Noi continuăm monitorizarea infecţiei cu virusul West Nile până la data de 31 octombrie”, a declarat dr. Ştefan Popescu, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Dolj.
Ca masuri de protectie medicii recomanda populatiei sa evite pe cât posibil expunerea la înţepăturile de ţânţari si sa poarte îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi. De asemenea, trebuie impiedicata patrunderea insectelor în locuinte prin metode specifice. „În cazul în care prezintă semne de boală – febră, dureri de cap, astenie, vărsături, tulburări de memorie, dureri articulare sau musculare ori alte situaţii care survin în 3-7 zile de la o posibilă înţepare de ţânţar –, persoana respectivă trebuie să se prezinte de urgenţă la medicul de familie sau, în cazul celor neasiguraţi, la cel mai apropiat cabinet medical”, a mai adaugat dr. Ştefan Popescu.
Virusul a fost descoperit pentru prima dată în anul 1937 în districtul West Nile din Uganda. Până în anul 1999, virusul West Nile fusese depistat doar în Africa, Asia, Orientul Mijlociu, şi extrem de rar în Europa.