Doi condamnați în dosarul Colectiv s-au predat la sediul Inspectoratului de Poliție Constanța. Ambii au de executat pedepse grele

Sursa: Arhivă EVZ

Marian Moise și Viorel Zaharia sunt cei doi condamnați în dosarul Colectiv care s-au predat la IPJ Constanța, ambii având de ispășit pedepse de 6 ani și 10 luni cu executare. Aceștia sunt pirotehniștii care au montat artificiile ce au dus la incendierea clubului Colectiv.

IPJ Constanța anunță că inculpații Marian Moise și Viorel Zaharia s-au prezentat la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Constanța - Serviciul Investigații Criminale, de unde au fost trimiși la penitenciar, pentru executarea pedepsei cu închisoarea.

Doi condamnați în dosarul Colectiv s-au predat Poliției

„Având în vedere sentința definitivă de condamnare la pedeapsa cu închisoarea, pronunțată de Tribunalul București, joi, 12 mai a.c., 2 bărbați, de 36, respectiv 39 de ani, din județul Constanța, s-au prezentat la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Constanța - Serviciul Investigații Criminale. După îndeplinirea formalităților necesare, cei doi au fost conduși la penitenciar în vederea încarcerării“ anunță IPJ Constanța.

Pe 12 mai 2022, Curtea de Apel București a decis pronunțarea unei sentințe definitive în dosarul Colectiv. Astfel, fostul primar al Sectorului 5, Cristian Popescu-Piedone, a primit o condamnare la 4 ani de închisoare cu executare.

Curtea de Apel București a dat o sentință definitivă

Curtea de Apel București a pronunțat joi, 12 mai, sentința definitivă în dosarul Colectiv, tragedia în care și-au pierdut viața 64 de persoane. Cristian Popescu-Piedone, la vremea respectivă primar al Sectorului 4, a primit patru ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu, în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv.

Celelalte sentințe din Dosarul Colectiv:)

  • Alin George Anastescu, patron al clubului Colectiv, a fost condamnat la 11 ani şi 8 luni de închisoare cu executare
  • Costin Mincu, patronul clubului, a fost condamnat la 8 ani de închisoare
  • Paul Gancea, un alt patron al clubului, 6 ani şi 4 luni
  • Pirotehniştii Marian Moise şi Viorel Zaharia au fost condamnaţi la 6 ani şi 10 luni
  • George Matei şi Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti care au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI – 8 ani și 8 luni
  • Cristian Mihai Niţă, directorul firmei de artificii, a fost condamnat la 2 ani şi 6 luni.

Dosarul Colectiv a ajuns la final, după multe tergiversări

Procesul în dosarul Colectiv ar fi trebuit să se încheie încă din iunie 2021, însă completul de judecată, format din magistrații Adina Pretoria Dumitrache și Andrei Viorel Iugan, a ridicat din oficiu o cerere de schimbare a încadrării juridice a faptelor pentru o parte dintre inculpați. Această propunere a venit cu discuții aprinse între judecătoarea Adina Pretoria Dumitrache, procurorul DNA și avocații victimelor. Aceștia din urmă au reclamat că se încearcă tergiversarea procesului şi aplicarea unor pedepse mai mici inculpaţilor.

Cei doi judecători nu au căzut de acord asupra schimbării încadrării juridice, așa că s-a format un complet de divergență, prin includerea unui al treilea magistrat. Acesta a decis să înlăture aplicarea consecințelor deosebit de grave în cazul infracțiunii de abuz în serviciu de care sunt acuzați o parte dintre inculpații din dosarul Colectiv, printre care și Cristian Popescu-Piedone.

Ultimul termen al procesului a avut loc la finalul anului 2021, în decembrie, însă de atunci judecătorii au tot amânat pronunțarea sentinței definitive.