Teohari Georgescu, un trădător școlit de NKVD, ajunge ministrul de Interne, pe 6 martie 1945, și își aduce alături doi tovarăși de nelegiuiri, Voinescu și Cairo, pe care i-a înscris în Partidul Comunist.
Cei doi au dat cea mai mare spargere din primii ani ai instalării comunismului. Au jefuit, ca în filme, sediul BNR Brașov și au furat un milion de dolari și 300 de cocoșei de aur.
Tâlharii au fost opriți de brigada „Fulger”, condusă de comisarul Eugen Alimănescu, aproape zeificat de Sergiu Nicolaescu în personajul comisarul Miclovan, după luni întregi de căutări.
„Sediul Băncii Naționale se afla pe strada Porții, actuala Republicii, acolo unde astăzi își are sediul Parchetul. Prinderea spărgătorilor a dus, până la urmă, la sfârșitul tragic al comisarului Alimănescu.
După amnistia din septembrie 1944, pușcăriile aproape că s-au golit de infractori. Comuniștii ilegaliști, pungașii mărunți și escrocii s-au trezit liberi pe străzi, să-și facă de cap.
Haosul de după război le-a priit de minune. Forțele de ordine nu făceau față noului val de bandiți, în plus, mulți dintre polițiști erau mână în mână cu infractorii. Răufăcătorii se războiau pe stradă ca-n filmele americane.
Nici în Brașov, lucrurile nu stăteau prea bine. Presa vremii scria despre nenorociți deghizați în soldați ruși, ce intrau în casele oamenilor și sub amenințarea cu arma furau mâncare și haine.
Ministrul care a angajat jefuitorii
Nu de puține ori s-a întâmplat ca șefi ai Poliției să fi fost capii afacerilor necurate. Ba chiar, capul Ministerului de Interne a fost implicat, indirect, într-un jaf care a stârnit vâlvă în toată țara.
Teohari Georgescu, ajuns ministru de Interne în anul 1945, și-a amintit de doi colegi „Talentați” de pușcărie,Voinescu și Cairo. Banditul Cairo primise porecla aceasta în urma pungășiilor comise în Egipt, unde era destul de cunoscut în lumea interlopă.
Teohari Georgescu i-a numit în funcțiile de comisar-șef al Circumscripției I, respectiv II din București, sub pretextul că aceștia își vor folosi cunoștințele de spărgători în anchetele polițienești.
Spargeri în serie
Voinescu și Cairo s-au înscris în Partidul Comunist, și la numai o săptămână de la învestitură, s-au pus pe treabă. Au dat o spargere ca-n filme la filiala BNR Brașov, de unde au furat un milion de dolari și 300 de cocoșei de aur.
La operațiune a participat și un anume Florică Florescu, specializat în spargerea băncilor. Zis „Gura de lup”, Florescu tăia casele de bani prin placa din spate, cu o „gură de lup” specială. Tăierea plăcilor de oțel stratificate pentru a ajunge la compartimentele cu bani, necesita un procedeu aparte.
Acesta, după ce și-a luat partea, a fugit în Franța. În acest fel a putut să scape de pușcărie. Polițiștii brașoveni nu au putut să-i prindă, și multă vreme s-a discutat despre jaf.
Sinucidere ca-n filme
După lovitura de la Brașov, comisarii-spărgători au mai comis câteva furturi la filiale ale BNR din țară și din București. Au ucis cu sânge rece pe oricine le-a stat în cale. Au fost opriți de brigada „Fulger”, trupă de elită condusă de comisarul Eugen Alimănescu.
După fuga în Franța, Florica lăsase „moștenire” în banda Voinescu-Cairo un ucenic, pe Istrate, pe care îl învățase „meserie”. Numai că acesta era foarte nemultumit de partea lui din pradă și, amenințat de Alimănescu, care-i promisese solemn că o să-i pună în cârcă mai multe cazuri nerezolvate, a acceptat să-i dea în gât pe comisarii-spărgători.
În urma unui pont dat de Istrate, brigada lui Alimănescu a aflat care va fi următoarea spargere a lui Voinescu și Cairo, aceștia fiind prinși în flagrant.
Decât să reintre după gratii, cei doi au preferat să-și tragă câte un glonț mortal unul altuia. Presa nu prea a semnalat multe informații despre comisarii jefuitori, probabil din cauza faptului că aceștia erau membri în Partidul Comunist”, aflăm de pe gazetabrasovului.ro.
Citește toată POVESTEA pe Evenimentul Istoric