Creditele ipotecare ar putea fi obținute mult mai greu după ce România va adopta noua legislație europeană. Banca Națională a României a anunțat că este foarte posibil să fie modificat regulamentul de creditare și anunță că o parte din clienți nu vor mai fi eligibili pentru împrumuturile garantate cu locuință.
Dezbaterile cu privire la directiva europeană a creditelor sunt acum concentrate pe consecințele pe care le-ar putea avea asupra celor ce au deja un împrumut făcut, însă directiva vizează și condițiile de acordare a unui credit ipotecar nou. BNR anunță că transpunerea directivei în legislația românească ar putea restrânge clientela eleigibilă pentru un credit ipotecar.
Forma finală în care legislația europeană va fi adoptată în România va stabili și care sunt categoriile de clienți care vot putea beneficia de un astfel de împrumut bancar. Directiva de la Bruxelles propune ca accentul să fie pus mai mult pe posibilitatea clienților de a-și achita ratele decât pe valoarea garanției depuse. Veniturile obţinute peste hotare ar putea fi luate în calcul pentru obţinerea de credite în România.
Unii bancheri sunt de părere că adoptarea directivei europene ar putea aduce o reducere a perioadei de rambursare iar dacă această interpretare este corectă, în acest caz creditele ipotecare pe durata de 30 de ani ar putea fi înlocuite cu unele pe termen mai scurt ceea ce ar aduce plata în contul dobânzilor mai mici, însă rate mai mari.
Este înurajată introducerea unui sistem prin care bonusurile să fie acordate eșalonat numai după ce sunt achitate la timp de client. Tot ca o măsură de încurajare a creditării responsabile, directiva europeană le-a lăsat ţărilor membre UE libertatea să elimine, dacă vor, comisioanele acordate de bănci brokerilor de credite ipotecare, informează Digi 24.