Documente juridice ale CSFB puse sub embargo

Surse din interiorul Credit Suisse First Boston (CSFB) ne-au declarat, sub protectia anonimatului, ca angajatii au primit e-mailuri repetate de la Departamentul juridic al companiei, in care li se cerea in mod expres sa nu distruga documentele privind contractele din Romania, Bulgaria si Cehia.

Acest lucru se intampla la inceputul anului trecut, in primavara. In mod normal, departamentele juridice ale marilor companii internationale pun documentele sub embargo doar in cazul in care acestea fac obiectul unei anchete.

Aceasta este o procedura normala, care are ca scop prevenirea disparitiei sau distrugerii unor documente importante inainte ca autoritatile care efectueaza investigatiile sa intre in posesia lor.

Un asemenea exemplu este scandalul produs in 2001 in SUA, cand, in momentul in care problemele financiare ale Enron Corporation au devenit publice, auditorul acesteia, Arthur Andersen LLP, i-a indrumat pe angajati sa distruga documentele care ar fi putut constitui probe in instanta. Printre institutiile invinuite de falimetul Enron se numara si Credit Suisse First Boston.

Amenda pentru ascundere si distrugere de probe Practica distrugerii documentelor a fost adoptata si in anii trecuti in interiorul CSFB. In 2003, fostul cap al Credit Suisse First Boston, Frank P. Quattrone, a fost acuzat - printre altele - si de faptul ca i-a indemnat pe angajati sa distruga documente dupa ce CSFB a fost notificat ca va face obiectul unor investigatii din partea serviciilor de regularizare financiara din SUA.

Penalizari de milioane de lire sterline In 2002, CSFB a fost amendata in Marea Britanie de autoritatea de reglementare fiscala (FSA) cu patru milioane de lire sterline pentru incercarea de a induce in eroare autoritatile fiscale din Japonia, prin ascunderea si inlaturarea probelor despre afacerile pe care le avea in aceasta tara.

Aceasta a fost cea mai mare amenda aplicata pana acum de o autoritate fiscala britanica. Contactati de EVZ, reprezentantii autoritatii de reglementare fiscala din Marea Britanie (FSA) au precizat ca nu pot confirma daca efectueaza alte investigatii asupra CFSB.

"Noi nu comentam despre eventualele investigatii pe care le facem asupra unei companii sau a unui individ, decat in cazul in care sunt situatii exceptionale. In mod normal, daca desfasuram o investigatie, nu facem comentarii decat dupa ce (sau daca) stabilim ca este vorba despre o incalcare a legii, caz in care vom da publicitatii un comunicat de presa", a declarat Kate Burns, ofiter de presa al FSA.

ESEC MIOROTIC

Credit Suisse nu a putut salva Bankcoop In vara anului 1999, Credit Suisse First Boston a semnat un angajament de consultanta strategica cu Bankcoop, pentru salvarea acesteia din criza financiara in care se intrase in luna mai a aceluiasi an, cand a sistat toate platile.

In ciuda promisiunilor de la semnarea contractului, negocierile CSFB pentru gasirea unor investitori au esuat dupa cateva luni, iar BNR a decis declansarea procedurii de faliment. La acea vreme, Bankcoop avea de restituit circa 108 milioane dolari catre aproape 600.000 de depunatori.

LISTA NEAGRA

Consultanti acuzati de falimente celebre Potrivit cotidianului britanic "Evening Standard", banca de investitii CSFB este supusa investigatiilor comisiei pentru valori mobiliare si schimburi din SUA pentru stabilirea rolului pe care compania l-a avut in pabusirea Refco.

Compania Refco s-a prabusit dupa ce s-a aflat ca fostul sef al acesteia, Philip Bennett, a ascuns datorii de 430 de milioane de dolari. Sursa citata mai spune ca CSFB s-a ocupat si de obligatiunile Refco, in valoare de 600 de milioane de dolari, alaturi de Bank of America si Deutsche Bank.

Analistii citati de publicatia britanica sustin ca bancile implicate risca sa fie sanctionate cu pana la 200 de milioane de dolari. Actionarii Refco au demarat procedurile legale impotriva firmelor care au asigurat consultanta pentru companie.

Grupul bancar Credit Suisse First Boston este in litigiu cu producatorul italian de lactate Parmalat, care i-a solicitat in instanta suma de 7,1 miliarde de euro. Actiunea juridica are drept scop recuperarea partiala a pierderilor inregistrate de Parmalat dupa falimentul din 2003.

Administratorul grupului Parmalat numit de guvernul italian, Enrico Bondi, a acuzat CSFB si Merrill Lynch de faptul ca au ajutat echipa de conducere de la Parmalat sa ascunda starea financiara reala a companiei. In schimb, oficialii Credit Suisse au apreciat ca nefondate toate acuzatiile aduse de Parmalat.