TVR Cultural difuzează în cadrul Temei de vineri, moderată de Cătălin Sava, un documentar despre efectele decretului prin care fostul dictator Nicolae Ceauşescu a interzis avorturile: „Născuţi la comandă - Decreţeii”.
Î n ziua de 1 octombrie 1966, Ceauşescu dădea Decretul 770, prin care femeile mai tinere de 40 de ani şi care nu aveau afecţiuni fizice sau psihice foarte grave să nască minimum 4 copii. La 25 decembrie 1988, limita de vârstă s-a ridicat la 45, iar numărul de copii, la 5. Ideea de la care pornise Ceauşescu era aceea că o creştere demografică puternică este una dintre condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească un stat care se vrea puternic.
Spectrul închisorii
Avortul era pedepsit cu închisoarea sau cu amendă penală. De asemenea, s-a introdus obligativitatea controalelor ginecologice periodice, care erau efectuate uneori şi în cadrul marilor întreprinderi. În urma acestor legi aberante, sute de mii de femei au rămas cu traume fizice şi psihice, victimele unor întreruperi de sarcină clandestine efectuate în condiţii improprii şi de către pseudomedici. Alte sute de femei care au refuzat să devină „mame-eroine” au făcut ani de închisoare, alături de cei care le „ajutaseră” să scape de sarcina nedorită.
Între anii 1966 şi 1989 au murit din cauza avorturilor autoprovocate sau operate în clandestinitate aproape 10.000 de femei.
Maternitate schingiuită
În 2005, regizorul Florin Iepan a reconstituit povestea copiilor născuţi la ordinul lui Ceauşescu din mărturii şi imagini din Arhiva Naţională de Film. A rezultat un documentar cutremurător despre femei mutilate pe viaţă sau ucise de avorturi clandestine, despre atmosfera de teroare instaurată printr-o hotărâre odioasă, care a mutilat însăşi ideea de maternitate.
Călăul decreţel
Unul dintre personajele documentarului este Laurenţiu Ştefănescu, născut în 1966, chiar anul în care Ceauşescu interzicea avorturile. A devenit paraşutist, iar în 1989 a făcut parte din plutonul de execuţie al soţilor Ceauşescu. Tot în cadrul temei de vineri, la 23.20, este programat filmul „4 luni, 3 săptămîni şi 2 zile”, în regia lui Cristian Mungiu.
Pelicula, câştigătoare a unui prestigios Palme d,Or, cu Anamaria Marinca, Laura Vasiliu şi Vlad Ivanov în rolurile principale, abordează subiectul tragic al avorturilor clandestine din „Epoca de Aur”. VINERI 21.30, 23.20 TVR CULTURAL