Italia este la un pas de insolvenţă - document al CE

Miniştrii de finanţe ai zonei euro au fost avertizaţi că Italia este la un pas de insolvenţă. Prăbuşirea celei de-a treia economii a zonei euro va avea un impact devastator inclusiv asupra economiilor Germaniei şi Franţei, potrivit unui raport obţinut de publicaţia britanică The Guardian.

Miniştrii de Finanţe din zona euro s-au întâlnit marţi seara pentru a discuta despre criza din zona euro. Un raport al Comisiei Europene arată că noul premier al Italiei, Mario Monti, trebuie să facă mult mai multe decât a promis pentru ca Cizma să nu intre în insolvenţă.

Potrivit documentului, Monti va trebui să găsească soluţii pentru a lupta mai eficient împotriva evaziunii fiscale, care se ridică la circa 20% din Produsul Intern Brut (PIB) al ţării. "O ciză de lichiditate se poate transforma foarte uşor într-o problemă legată se solvabilitate", avertizează raportul CE.

Italia a reuşit, ieri, să facă rost de 7,5 miliarde de euro de pe piaţă, plătind, însă, o dobândă care se apropie destul de mult de 8%. O dobândă mai mare de 7% este considerată a fi nesustenabilă. Potrivit unor surse citate de Reuters, Italia discută cu FMI un sprijin financiar de circa 400 de miliarde de euro. "Italia nu a depus încă o solicitare, însă discuţiile progresează în această direcţie", a arătat sursa citată. Informaţia a fost însă negată de FMI.

Potrivit acesteia, premierul Mario Monti nu va face acest lucru public înainte de prezentarea proiectului de buget, programată pentru 5 decembrie.

Potrivit Reuters, şi oficialii spanioli iau în calcul solicitarea unui pachet de finanţare externă pentru a sprijini finanţele publice. Informaţia a fost, însă, dezminţită de mai mulţi politicieni spanioli. Situaţia este ceva mai complicată în Spania, unde noul premier, Mariano Rajoy, nu şi-a format deocamdată cabinetul. Cel mai probabil noii miniştri vor fi numiţi şi validaţi în funcţie abia în jur de 20 decembrie. Premierul îşi va prezenta însă cele mai importante proiecte economice pe 8 decembrie. CITIŢI ŞI:

  • Următoarele 10 zile sunt cruciale pentru salvarea euro
  • Europenii nu pot strânge 1.000 de miliarde € pentru fondul de salvare
  • FMI nu are bani să SALVEZE Italia. Italienii încă nu au cerut ajutor
  • Italia îşi pregăteşte planul de salvare. Are FMI suficienţi bani?