Doctrina nucleară a Rusiei. Lukaşenko crede ca Putin a băgat spaima în „capetele înfierbântate din Occident”
- Bianca Ion
- 13 octombrie 2024, 18:31
Liderul Belarus Aleksandr Lukaşenko a afirmat că modificările anunţate de Rusia în doctrina nucleară au fost anticipate de mult timp și că acestea vor avea un efect disuasiv asupra adversarilor occidentali. Într-un interviu acordat duminică unei televiziuni ruse, el a subliniat că aceste măsuri vor „răci ardoarea” statelor occidentale, potrivit relatărilor Reuters.
Lukaşenko, despre doctrina nucleară a Rusiei: Ar fi trebuit reînnoită cu mult timp în urmă
„Această doctrină ar fi trebuit reînnoită cu mult timp în urmă”, a declarat Lukaşenko, care anul trecut a fost de acord ca Putin să staţioneze arme nucleare tactice ruseşti în Belarus.
Lukaşenko a susținut că Occidentul a recepționat deja avertismentele nucleare emise anterior de Moscova, chiar înainte ca președintele rus să anunțe modificările recente în politica sa nucleară. În opinia sa, aceste semnale au avut un efect de descurajare, împiedicând Occidentul să lanseze atacuri împotriva Rusiei.
Liderul Belarus a adăugat că, fără aceste avertismente, rachetele occidentale ar fi putut deja să lovească Rusia. Totuși, schimbările recente în doctrina nucleară a Rusiei au avut rolul de a tempera impulsurile „capetelor înfierbântate” din Occident, consolidând astfel poziția de apărare a Moscovei.
Vladimir Putin ia în calcul să extindă posibilitățile de a folosi arme nucleare
Președintele rus Vladimir Putin a anunțat pe 25 septembrie extinderea scenariilor în care Rusia ar putea lua în calcul utilizarea armelor nucleare. Printre aceste scenarii se numără și situația în care Moscova ar primi informații fiabile despre un atac masiv transfrontalier împotriva teritoriului său, fie că implică avioane, rachete sau drone. Putin a subliniat, de asemenea, că orice atac asupra Rusiei susținut de o putere nucleară va fi considerat un atac comun, ceea ce ar putea declanșa un răspuns nuclear.
Această declarație a fost interpretată ca un răspuns direct la discuțiile din Statele Unite și Marea Britanie privind posibilitatea de a oferi Ucrainei rachete convenționale cu rază lungă de acțiune, capabile să lovească ținte din interiorul Rusiei. Kremlinul vede aceste arme ca pe o amenințare directă și a avertizat că livrarea lor către Kiev ar putea duce la o escaladare semnificativă a conflictului.
În acest context, Ucraina a acuzat Rusia de șantaj nuclear, iar președintele Volodimir Zelenski a îndemnat Occidentul să nu se lase intimidat de "liniile roșii" trasate de Putin. Moscova, pe de altă parte, susține că avertismentele sale sunt reale și a avertizat că orice aprobare dată de SUA și aliații săi pentru folosirea rachetelor ATACMS sau Storm Shadow împotriva teritoriului rus ar putea declanșa un conflict direct între Rusia și Occident.
Rusia și-a schimbat recent doctrina nucleară
Într-o ședință cu Consiliul de Securitate al Rusiei, Putin a subliniat că, în contextul noilor amenințări și riscuri militare ce vizează atât Rusia, cât și partenerii săi, experții din cadrul Ministerului Apărării și alte instituții guvernamentale au realizat o evaluare detaliată a doctrinei nucleare a țării.
„Versiunea actualizată a documentului propune ca agresiunea împotriva Rusiei de către orice stat fără arme nucleare, dar cu participarea sau sprijinul unui stat cu arme nucleare, să fie considerată drept un atac comun asupra Federației Ruse”, a declarat Putin în fața consiliului, potrivit The Washington Post.
Putin a subliniat că Rusia își rezervă dreptul de a folosi arme nucleare în cazul unei agresiuni împotriva ei sau a Belarusului, care este membru al statului Uniunii. Această clarificare vine în contextul în care relațiile dintre Rusia și Occident se deteriorează, iar tensiunile escaladează din cauza războiului din Ucraina.
Noua doctrină nucleară a Rusiei pare adaptată specific pentru scenariul actual din Ucraina, având în vedere că forțele ucrainene au desfășurat operațiuni transfrontaliere în regiunea Kursk în luna august. Moscova a avertizat în mod repetat Washingtonul să nu ofere Ucrainei acces la rachete cu rază lungă de acțiune, considerând că un astfel de gest ar escalada conflictul și ar crește riscul unei confruntări directe între Rusia și NATO.
Rusia a amplasat rachete nucleare tactice în Belarus
Rusia a făcut deja pași concreți prin desfășurarea de rachete nucleare tactice în Belarus și prin organizarea de exerciții militare menite să testeze lansarea acestora. Conform presei de stat, lansatoarele mobile pentru racheta balistică intercontinentală Yars au fost amplasate pe "rutele de patrulare de luptă" în Novosibirsk, Siberia. Ministerul rus al Apărării a anunțat că unitățile mobile sunt mobilizate pentru a efectua misiuni de patrulare și pregătire în vederea unui eventual conflict, parte a strategiei de descurajare nucleară. Presa rusă a relatat că se evaluează „pregătirea” echipamentelor și a personalului pentru misiuni de lungă durată în teren.
Deși aceste acțiuni sunt prezentate ca un răspuns la amenințările externe, unii experți sunt sceptici în privința unei escaladări nucleare. Peter Rutland, profesor de studii rusești la Universitatea Wesleyan, a afirmat că modificările din doctrina nucleară a Rusiei servesc în principal pentru a menține presiunea amenințărilor nucleare în atenția opiniei publice internaționale. Potrivit lui Rutland, retorica nucleară a lui Putin face parte dintr-o strategie de intimidare, fără a indica neapărat o intenție iminentă de a folosi aceste arme.