Doctorul Ciuhodaru îl loveşte la operaţie pe Voiculescu

Tudor Ciuhodaru este o pierdere importantă pentru PC, având mari şanse să câştige Primăria Iaşiului.

Candidat la Primăria Iaşiului, deputatul Tudor Ciuhodaru a părăsit PC-ul. Conform unor surse parlamentare, el s-a înscris în UNPR, cu care negociază de aproximativ o săptămână.

Decizia medicului parlamentar a venit la scurt timp după ce, la finalul întâlnirii conducerii PC cu liderii de filiale, liderul conservator, Daniel Constantin, anunţa că, prin acţiunile sale din ultima perioadă, printre care voturile din parlament alături de reprezentanţii puterii, Ciuhodaru "s-a autoexclus din PC şi din USL". Declaraţiile erau de fapt o măsură disperată a conservatorilor de a salva partidul de lovitura pierderii unuia dintre politicienii cu priză la public din PC.

Deranjaţi de candidatură

"Am aflat cu surprindere de ultimele declaraţii ale preşedintelui PC, Daniel Constantin. Vreau să-i transmit un singur lucru: întotdeauna am votat în conformitate cu interesele alegătorilor mei. Sunt convins că, de fapt, liderii USL sunt deranjaţi de intenţia mea fermă de a candida la Primăria Iaşi", a declarat Ciohodaru pentru EVZ, precizând că nu va renunţa la acest proiect.

"Ieşenii s-au săturat de baroniada «fenechita» (n.r. - joc de cuvinte între numele Fenechiu - liderul PNL Iaşi şi Nechita - primarul USL al Iaşiului), iar eu voi acţiona în conformitate cu dorinţele lor", a mai spus Ciuhodaru. El i-a urat lui Daniel Constantin "numai bine şi un viitor luminos". "Sper să nu fie sufocat total de interesele baronilor din USL. Din acest moment îmi voi urmări obiectivul politic anunţat, iar principalul meu proiect public va fi înfiinţarea Spitalului de Urgenţă Iaşi", a conchis Ciuhodaru, transimţându-le "celor îngrijoraţi" că va vota întotdeauna în conformitate cu interesele oamenilor.

La finalul şedinţei conservatorilor de la parlament, Daniel Constantin i-a transmis me dicului parlamentar, care a absentat de la întâlnire, că "s-a autoexclus", dar că, potrivit statutului, decizia finală va fi luată după o discuţie cu cel vizat.

Vizită la Palatul Victoria

Tudor Ciuhodaru intrase în vizorul liderilor PC nu numai din cauza zvonurilor privind plecarea sa din partid, ci şi pentru că, la numirea noului ministru al Afacerilor Europene, Leonard Orban, dar şi la următoarele şedinţe, medicul a votat cot la cot cu puterea. "Personal, sunt foarte dezamăgit de atitudinea d-lui Ciuhodaru", a declarat preşedintele PC.

Săptămâna trecută, Ciuhodaru a trecut pragul Palatului Victoria, lucru nu tocmai obişnuit pentru relaţiile putereopoziţie, vizita sa lăsând loc speculaţiilor. Medicul a explicat ulterior că s-a întâlnit cu premierul Emil Boc şi cu ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, pe problema noului sediu a Spitalului de urgenţă din Iaşi. "E principalul meu obiectiv politic, e antimoartea Domnului Lăzărescu. Pentru el m-am bătut cu domnul Nichita şi cu alţi baroni locali", declara Ciuhodaru.

A doua lovitură

Este a doua oară când PC pierde în bătălia candidaţilor pentru alegerile locale din 2012. Recent, primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, anunţa că nu este interesat să candideze pentru postul de primar al Capitalei din partea PC. Asta după ce, cu câteva zile înainte, supărat pe liderii USL, Crin Antonescu şi Victor Ponta, că au angajat sprijinul alianţei pentru o nouă candidatură a lui Sorin Oprescu fără să fie consultat, Daniel Constantin îl anunţa cu surle şi trâmbiţe contracandidat pentru aceeaşi funcţie pe Piedone. Doar că, primarul de la 4 vrea să-şi finalizeze proiectele din sector.

ÎNCLEŞTARE

Ecuaţia alegerilor la Iaşi este extrem de complicată. Ciuhodaru simplifică mult misiunea alianţei de la Putere. În prima zi a lunii septembrie, după o şedinţă prelungită, conducerea PC anunţa că la Iaşi se va merge pe candidaturi separate.

Supăraţi pe colegii de la USL că nu i-au luat în seamă la stabilirea candidaturilor, conservatorii au hotărât ca în cursa pentru primăria Iaşi să fie înscris medicul parlamentar Tudor Ciuhodaru. În acelaşi timp, PSD îşi anunţa susţinerea pentru actualul primar al oraşului, social-democratul Gheorghe Nichita. "PC a vrut să meargă separat. PSD şi PNL vor susţine candidaţi comuni la primăria municipiului Iaşi şi la nivelul preşedintelui consiliului judeţean", declara Gheorghe Nichita. Nici relaţiile cu liberalii nu au fost grozave la Iaşi în ultimele luni.

În vară, liderul PNL Iaşi, Relu Fenechiu dădea un semnal către PC să renunţe la pretenţiile lor, deoarece nu e obligatoriu ca primii în sondajele USL să fie desemnaţi şi candidaţi la primării şi CJ. Sugestia lui Fenechiu viza sondajele conservatorilor ieşeni, conform cărora Ciuhodaru conducea cursa în opţiunile locuitorilor pentru o candidatură la primăria Iaşiului. Fenechiu a fost imediat taxat de Daniel Constantin, care a calificat decla ra ţiile liderului liberal drept "prostii", iar Ciuhodaru a reconfirmat că va candida la primărie. A fost începutul războiului, care a culminat cu propunerea de luni a lui Fenechiu care a cerut scoaterea PC din USL. "PC nu trebuie să plece. Pleacă!", declara răspicat, înainte de şedinţa USL, Fenechiu.

Ar putea fi candidatul comun UNPR-PDL

Odată înregimentat în UNPR, Tudor Ciuhodaru îşi va putea duce gândul până la capăt: candidatura la Primărie, împotriva rivalului său Gheorghe Nichita. În luna mai 2011, atât PNL cât şi PSD au comandat sondaje pentru a vedea cum sunt poziţionaţi, în faţa electoratului, principalii oameni politici pe care vor să mizeze la alegerile locale din 2012. Atât în sondajul PNL cât şi în cel al PSD, Ciuhodaru a ieşit pe locul II, la mică distanţă de primarul în funcţie Gheorghe Nichita. Cu alte cuvinte, Ciuhodaru este un contracandidat serios. "Eu cred că am 40%, iar Nichita 30%", a supralicitat, recent, Ciuhodaru. În mediile politice locale se speculează ideea că, dacă şi anul viitor va sta la fel de bine în sondaje, Ciuhodaru ar putea fi sprijinit chiar şi de PDL, partid ce nu are în acest moment un candidat desemnat.

FAPTE DE VITEJIE

Ciuhodaru a fost o revelaţie în 2008 Răzvan Moldoveanu

Medicul Tudor Ciuhodaru a răsturnat toate pronosticurile la prima confruntare electorală la care a participat. Astfel, în 2008, la alegerile pentru Camera Deputaţilor, Ciuhodaru a candidat din partea PSD în colegiul 8 din Iaşi (ce cuprinde cartierul Copou) împotriva lui Dan Cârlan, şef PDL Iaşi de la acea vreme şi a Cameliei Gavrilă (PNL). Din cele 24.699 de voturi valabil exprimate, Ciuhodaru a primit 37,27%, cu peste 5% mai mult decât al doilea clasat, Dan Cârlan.

Campanie cu stetoscopul

Victoria sa a fost cu atât mai surprinzătoare cu cât toate colegiile din oraşul Iaşi au fost câştigate de candidaţi ai PDL, Ciuhodaru fiind astfel singura excepţie. Tudor Ciuhodaru s-a făcut remarcat în primul rând prin campania electorală atipică. La orice dezbatere sau întrunire cu alegătorii, Ciuhodaru a venit îmbrăcat în halatul de serviciu, purtând mereu la gât un stetoscop. În al doilea rând, a profitat din plin de calitatea sa de medic din cadrul Unităţii de Primire a Urgenţelor.

Fără să scoată practic niciun leu din buzunar, Ciuhodaru a apărut zilnic în zeci de ştiri radio, tv sau în presa scrisă cu cazurile sale medicale. Ciuhodaru a speculat din plin apetitul jurnaliştilor pentru informaţiile senzaţionale de la Urgenţe, folosindu-se abil de aceştia.

Obsesia: Primăria Iaşi

Traseul său politic a fost, ulterior, unul sinuos. În ianuarie 2010 a părăsit PSD în urma unor neînţelegeri cu preşedintele de la Iaşi, primarul Gheorghe Nichita. Mai bine de un an, până în februarie 2011, Ciuhodaru a fost independent, dar a cochetat câteva luni cu UNPR. În februarie 2011 s-a înscris în Partidul Conservator.

La începutul anului 2011, Ciuhodaru şi-a afirmat răspicat cele două mari priorităţi ale sale, atât pe plan politic cât şi profesional: candidatura la Primăria Iaşi şi realizarea unui spital de urgenţe modern. A doua obsesie a lui Ciuhodaru a fost, aşadar, candidatura la Primăria Iaşi. De fapt, odată cu crearea USL, la Iaşi au apărut marile probleme din alianţă. Gheorghe Nichita nu a vrut în ruptul capului să renunţe la candidatură. La fel de încăpăţânat s-a dovedit şi Tudor Ciuhodaru. Aceasta a fost şi cauza rupturii.

PARIU

Miza imensă a Spitalului de Urgenţe

Ciuhodaru a transformat într-un portdrapel lupta sa pentru realizarea spitalului de urgenţe. Într-adevăr, în Copou a fost realizată o construcţie impunătoare, care trebuie doar utilată cu aparatură medicală. Două sunt destinaţiile care au împărţit lumea medicală ieşeană în două tabere: cei ce vor ca acolo să funcţioneze un institut oncologic şi cei care vor ca acolo să fie un nou spital de urgenţe. De fapt, aceasta este şi miza lui Ciuhodaru, care speră ca măcar jumătate de clădire să devină spital de urgenţe.

"Dacă fac spitalul de urgenţe, câştig lejer Primăria", s-ar fi destăinuit el apropiaţilor. În acest moment e nevoie de cel puţin 25 milioane de euro pentru dotarea spitalului cu aparatură. Medicul ieşean şi-a stabilit ca obiectiv rezolvarea acestei finanţări. Noua clădire va fi dotată cu heliport. Elicopterul SMURD va ateriza în văzut tuturor ieşenilor pe acoperişul spitalului ultracentral. Un spital îi va face pe ieşeni să-l pomenească pe Ciuhodaru, este visul doctorului.

CALCULE. Dacă elicopterele cu bolnavi vor ateriza pe heliportul din Copou, medicul Ciuhodaru crede că ieşenii îl vor vota cu două mâini CITIŢI:

  • EXCLUSIV. Tudor Ciuhodaru: "Liderii USL, deranjaţi de intenţia mea fermă de a candida la Primăria Iaşi. Spitalul de Urgenţă rămâne principalul meu proiect"
  • Candidatul la Primăria Iaşi, Tudor Ciuhodaru, trece la UNPR