Doctorii spun de ce să vă lăsaţi de fumat

Organismul îmbătrâneşte mai greu, iar riscul de infarct scade.

Corpul începe să dea semne că se recuperează la doar câteva săptămâni de la renunţarea la ţigări. După ce v-aţi lăsat de fumat, veţi începe să respiraţi mai bine şi nu veţi mai avea senzaţia de vărsături. După opt ani de la ultima ţigară, şi riscul de infarct scade, spun cardiologii. Senzaţia de arsură la stomac dispare după câteva săptămâni Fumătorii au un risc cu 70% mai mare să aibă probleme de reflux gastroesofagian, arată datele statistice. „Tutunul creşte secreţia gastrică, ce declanşează senzaţia de arsură în capul pieptului“, explică Doru Cristian Gavrilă, medic internist. Senzaţia de arsură în piept sau de reflux gastroesofagian dispare la câteva săptămâni după renunţarea la tutun.

Recuperarea va fi mai de lungă durată dacă tutunul „a atacat“ deja organele şi a lăsat în urma lui o esofagită (inflamaţie a mucoasei esofagiene) sau o gastrită (inflamaţia mucoasei stomacului). Acest lucru li se întâmplă nu neapărat persoanelor care obişnuiesc să fumeze mult, ci mai ales celor care, pe deasupra, nici nu mănâncă şi lucrează în medii stresante, explică medicii. Scăpaţi de bolile inimii Renunţarea la fumat poate să vă scape şi de senzaţia de mâini şi picioare reci. Este cunoscut faptul că tutunul afectează circulaţia sanguină. „Substanţele din fumul de ţigară irită porţiunea internă a vaselor, numită endoteliu. Acesta devine neregulat, astfel că globulele din sânge care produc cheaguri se prind de el în mod accidental şi fac microcheaguri, care pot creşte, până la producerea infarctului“, explică Mircea Cinteză, medic primar cardiologie la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti. Studiile au dovedit că, după opt ani de la renunţarea la fumat, riscul de infarct se egalează cu al unei persoane care nu a fumat niciodată. Dinţi mai sănătoşi Şi dantura beneficiază de pe urma renunţării la ţigări. Dacă în timpul fumatului riscul de producere a cancerului în zona gurii este foarte ridicat, odată ce v-aţi lăsat de tutun, pericolul se diminuează. „La marii fumători apar leziuni ale mucoasei bucale de obicei în spatele dinţilor, care au potenţial să se transforme în foarte multe afecţiuni“, spune Bogdan Bader, chirurg buco-maxilofacial la „BB Clinic“.

Odată ce aţi renunţ at la ţigări, aceste leziuni stagnează sau chiar pot „da înapoi“. Chiar dacă dinţii vi s-au îngălbenit de la tutun, odată ce v-aţi lăsat, puteţi apela la tratamente de albire, deoarece riscul să se mai coloreze la loc este mult mai mic.

CÂŞTIG Nefumătorii arată mai bine După ce aţi oprit fumatul, şi pielea va arăta mult mai tânără şi mai luminoasă. După 10 ani de fumat, tutunul poate accelera îmbătrânirea tenului prin distrugerea ţesutului care redă pielii elasticitatea şi rezistenţa. De asemenea, renunţarea la fumat vă poate salva de tratamente de întreţinere a părului. Studiile arată că fumătorii sunt de trei până la patru ori mai predispuşi să albească prematur decât nefumătorii. De asemenea, bărbaţii care fumează sunt mai predispuşi să chelească.