Doctorii prescriu greşit antibiotice

Specialiştii avertizează că, în România, multe tratamente cu antibiotice sunt date în mod eronat, inclusiv de medicii din camerele de gardă sau policlinici.

Aproape 35% dintre pacienţii care vin la camera de gardă sunt trataţi inadecvat cu antibiotice, iar 17% din tratamentele ambulatorii cu aceleaşi medicamente sunt date în mod eronat, au avertizat mai mulţi specialişti ieri, la Bucureşti, cu ocazia Zilei Europene a Informării privind Antibioticele.

În plus, între 30-70 la sută dintre români consumă antibiotice în mod greşit atunci când au răceală sau gripă. Toate aceste excese fac ca rezistenţa bacteriilor la antibiotice să fie în continuă creştere. Fenomenul nu e întâlnit doar în România, ci şi în toate ţările UE, susţin experţii de la Centrul European pentru Prevenţia şi Controlul Bolilor.

Excesele scad şansele de supravieţuire

Până anul trecut antibioticele utilizate cel mai des în România erau Ampicilina şi Amoxicilina, în prezent Amoxiklavul fiind antibioticul cel mai des folosit. Medicii avertizează că 34% dintre pacienţii care vin la camera de gardă sunt trataţi inadecvat cu antibiotice. Din cauza excesului apare rezistenţ a la aceste medicamente şi scad şansele de vindecare atunci când apar complicaţii. În plus, cresc substanţial costurile. „O zi de spitalizare pentru tratarea unei infecţii grave costă între 2.000 şi 5.000 de euro, iar şansele de supravieţuire sunt de 60%“, a declarat Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş“, din Capitală.

Aproape jumătate dintre pacienţii români trataţi cu penicilină au rezistenţă la acest antibiotic, între 41% şi 50% sunt rezistenţi la tratamentul pentru stafilococul auriu. În plus, peste 30% dintre cei trataţi cu fluoroquinolone împotriva E.coli au rezistenţă, iar aproximativ 30% dintre pacienţii care se internează în spitale au infecţii cu germeni multirezistenţi la antibiotice.

Doar pentru infecţii bacterine

Specialiştii vă sfătuiesc să nu folosiţi antibiotice fără prescripţia medicului. De asemenea, nu luaţi antibiotice din proprie initiaţivă într-o infecţie virală precum gripa sau răceală, acestea fiind utile atunci când este vorba de infecţii bacteriene. Nu luaţi antibiotice prescrise altei persoane doar pentru că vi se pare că aveţi aceleaşi simptome.

Medicaţia greşită poate întârzia diagnosticul şi tratamentul corect şi poate cauza multiplicarea bacteriilor. Dacă medicul vă prescrie antibiotice, nu săriţi peste doze şi nu păstraţi medicamentele rămase. La cele mai mici semne de boală încercaţi să evitaţi contactul cu cei din jur, pentru a nu transmite infecţia mai departe.

Primul raport epidemiologic la nivel european din 2007 arată că numărul bacteriilor rezistente la antibiotice este în creştere. Consumul inadecvat de medicamente este unul dintre motivele pentru care a crescut rezistenţa la antibiotice.

„Medicii veterinari folosesc antibiotice pentru tratarea animalelor. Cantităţi foarte mici de antibiotice se regăsesc în carnea pe care o consumăm, fenomen ce creşte, de asemenea, rezistenţa la antibiotice“, mai declară Adrian Streinu Cercel.

SOLUŢIE ÎN VEST Campaniile de conştientizare au scăzut consumul

Consumul de antibiotice a scăzut în ţări precum Franţa, Belgia, Slovenia şi Suedia. Aceste scăderi s-au datorat campaniilor publice naţionale, în Franţa şi Belgia, precum şi articolelor din presă despre prudenţa cu care trebuie consumate antibioticele, în Slovenia şi Suedia. „De acum înainte, 18 noiembrie va fi ziua în care ne vom concentra atenţia asupra eforturilor făcute de ţările membre UE de a încuraja prudenţa în consumul de antibiotice. Fiecare persoană, fiecare cadru medical sau pacient trebuie să fie avertizat în privinţa pericolelor cauzate de consumul greşit de antibiotice“, a declarat Androulla Vassiliou, comisar european pentru sănătate.