„Doctori“ de calculatoare

Cu o investiţie de 4.000 de euro, întreprinzătorii specialişti în IT pot începe o afacere sub brandul Computer Troubleshooters.

În materie de calculatoare şi programe pentru ele, niciodată nu ştii la ce să te aştepţi: se pot bloca, se pot virusa, trebuie îmbunătăţite sau trebuie reinstalat întregul sistem de operare. Cu aceste probleme se confruntă atât firmele, care astăzi nu îşi pot desfăşura activitatea fără calculatoare, cât şi cei care stau acasă în faţa calculatorului personal. Cu mai mult de zece ani în urmă, doi australieni au simţit oportunitatea de a face o afacere în domeniu şi astfel s-a născut Computer Troubleshooters, un sistem de lucru prin care specialistul în calculatoare şi programe merge la sediul firmei sau acasă şi rezolvă problemele apărute în funcţionare.

Începând din 2005, franciza Computer Troubleshooters este prezentă şi în România, fiind cumpărată de o echipă de tineri profesionişti în domeniul IT. Până în prezent, la noi în ţară, franciza s-a extins cu 12 unităţi situate în oraşele Bucureşti, Bacău, Cluj- Napoca, Deva, Reşiţa, Oradea, Râmnicu-Vâlcea, Sibiu, Târgu- Mureş, Timişoara şi Ploieşti.

Investiţie de 4.000 de euro Conducerea francizei din România şi-a propus pentru perioada următoare să găsească cel puţin un francizat pentru fiecare judeţ. În acest sens, Computer Troubleshooters va organiza întâlniri regionale şi naţionale pentru a-şi crea noi relaţii de afaceri, ne-a declarat Cristina Bălănoiu, directorul general al Computer Troubleshooters România.

Pot alege această afacere atât firmele existente care oferă servicii IT şi doresc să activeze sub un brand deja cunoscut, cât şi întreprinzătorii individuali care au nişte bani şi vor să-i investească într-un business IT. Pentru cei care îşi doresc propria afacere, costurile de început se ridică la aproximativ 4.000 de euro, ne-a spus Cristina Bălănoiu. Această sumă include atât taxa de intrare în franciză de 3.000 de euro, cât şi banii necesari pentru lansarea locală a afacerii. După intrarea în sistem, francizatul va plăti o taxă administrativă de 2% din cifra de afaceri, dar nu mai puţin de 240 de euro pe lună, precum şi o taxă lunară de publicitate naţională de 100 de euro. Pasiunea pentru IT, un avantaj

„Costurile de începere a activităţii de service IT sunt mult mai reduse decât în cazul altor francize, pe de o parte pentru că este vorba de o franciză de servicii, iar pe de altă parte pentru că nu sunt necesare investiţii în amenajă ri de spaţii, nu se achiziţionează echipamente speciale, nu este nevoie de un stoc iniţial“, susţine reprezentantul Computer Troubleshooters. Potrivit Cristinei Bălănoiu, investiţia se amortizează în aproximativ doi ani.

Pentru început, este nevoie de un singur tehnician, care poate fi chiar proprietarul francizei. Pe măsură ce afacerea se dezvoltă, vor trebui angajaţi noi specialişti.

Cele mai mari şanse să intre în sistem le au întreprinzătorii cu experienţă sau cu studii superioare în domeniul IT, sau cei care au abilităţi de marketing şi sunt pregătiţi să înceapă propria afacere. De asemenea, sunt căutate şi firmele care repară calculatoare, precum şi cele care se ocupă cu vânzarea componentelor şi pieselor de schimb.

ISTORIE

Aproape 500 de francize în 12 ani Conceptul Computer Troubleshooters a fost inventat în Australia, în 1996, de Wilson şi Suzanne McOrist. În prezent, sistemul de lucru prin care specialistul IT se deplasează la domiciliul sau la sediul clientului este răspândit pe toate continentele, în ţări precum SUA, Canada, Irlanda, India, Maroc, Egipt, Coreea de Sud, Noua Zeelandă, Portugalia, Olanda, Grecia, Africa de Sud etc. Computer Troubleshooters are 475 de francize, prezente în 25 de ţări. Prima franciză americană Computer Troubleshooters, iniţiată în 1999 de Chip Reaves, a fost urmată de o dezvoltare explozivă, numai pe teritoriul SUA funcţionând peste 230 de unităţi.

SERVICII

Specialişti la domiciliu Compania Computer Troubleshooters oferă servicii de întreţinere şi depanare a calculatoarelor la domiciliul clientului. De asemenea, specialiştii firmei soluţionează problemele hardware şi software, oferă soluţii de securitate şi antivirus, salvarea şi protecţia datelor şi consultanţă informatică. Când este necesar, aceştia configurează reţele sau servere, găsesc soluţii pentru problemele care apar în funcţionarea imprimantelor şi a echipamentelor multifuncţionale. Computer Troubleshooters România a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de aproape 50.000 de euro. Pentru anul 2008, conducerea companiei estimează o creştere de 50%, ajungând la o cifră de afaceri de circa 75.000 de euro