DOCTOR EVZ: Urticaria la frig

Vă răspunde Dr. COSTIN CĂRUNTU - medic specialist dermatolog, Ambulatoriul Institutului Naţional de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice "N. Paulescu", Bucureşti.

Andreea, 25 de ani, Bucureşti: În ultima vreme mi-au apărut nişte bubiţe pe corp. Cred că este o urticarie, care mi-a apărut de la frig. Credeţi că aceasta este cauza? Cum se manifestă urticaria la frig?

Urticaria indusă de frig este o formă de urticarie al cărei factor declanşator este scăderea temperaturii tegumentului sau mucoaselor. Aceasta se poate produce prin contactul cutanat cu obiecte reci, expunerea la aer rece, baia sau duşul cu apă având temperatură scăzută, precum şi consumul de alimente sau băuturi reci.

Manifestările clinice pot fi variate şi apar la scurt timp după expunerea la temperaturi scăzute. Astfel, la nivelul tegumentelor pot apărea zone de edem şi roşeaţă, pruriginoase sau care asociază senzaţie de arsură. Aceste leziuni sunt localizate de obicei la mâini, antebraţe, faţă, dar pot cuprinde întreaga suprafaţă cutanată. De asemenea pot fi afectate buzele şi pleoapele. Leziunile pot dura câteva ore şi se pot agrava la reîncălzirea zonelor expuse la frig.

Uneori poate apărea o reacţie generalizată a organismului, cu durere de cap, greaţă, dureri abdominale, dificultăţi respiratorii, scăderea tensiunii arteriale şi chiar pierderea conştienţei. Deşi rare, aceste manifestări severe pot surveni în situaţii obişnuite, precum înotul în apă cu temperatură scăzută, duşul cu apă rece sau ingestia de lichide sau alimente reci. De aceea, este important ca pacienţii la care se suspicionează o urticarie indusă de frig să fie orientaţi către medicul specialist, care va stabili cu certitudine diagnosticul. În precizarea diagnosticului sunt utile atât testul de provocare cu gheaţă cât şi o serie de investigaţii mai complexe ce permit evidenţierea unor posibile afecţiuni asociate.

Pacienţii cu urticarie la frig trebuie să evite expunerea la temperaturi scăzute sau contactul cu obiecte reci. De asemenea, acestor pacienţi le sunt interzise sporturile acvatice, sporturile de iarnă, precum şi consumul de alimente şi băuturi reci.

Tratamentul profilactic sau curativ cu antihistaminice este eficient în această afecţiune, putând reduce amploarea manifestărilor în cursul anotimpului rece.

Pe parcursul sezonului rece pot apărea de asemenea cu frecvenţă mai mare dermatitele prin mecanism alegic sau iritativ  produse de ţesăturile din lână.

Trimiteţi întrebările la doctorevz@evz.ro Telefon: 202.20.00, Fax: 202.20.01