Vă răspunde BOGDAN BADER - medic stomatolog, chirurg principal buco-maxilo-facial, la BB Clinic din Bucureşti.
Andrei, 43 de ani: Se poate ca organismul să nu accepte un implant? Ce se poate face, după ce ai fost operat, ţi s-a montat un pivot şi apare fenomenul de respingere?
Presupun că dumneavoastră când folosiţi cuvântul pivot vă referiţi la implantul dentar. Implantul dentar se deosebeşte de pivot, acesta din urmă fiind un disc metalic, care se introduce în rădăcina dintelui. Implantul dentar reprezintă o proteză, el înlocuieşte rădăcina unui dinte care a fost extras.
Implantul dentar se confecţionează din titan de puritate mare, acesta fiind singurul element care se bucură de un fenomen, denumit osteointegrare, el fiind foarte bine acceptat de ţesutul osos. În unele cazuri, destul de rare şi având în vedere anumite afecţiuni generale, se pot constata şi fenomene de respingere a implanturilor dentare.
Implanturile dentare de o bună calitate au costuri mai ridicate decât cele de proastă calitate, însă, au un grad mai mic de respingere. La implanturi este foarte importantă suprafaţa acestora care vine în legătură directă cu osul maxilar. Totodată, este importantă şi experienţa stomatologului, care trebuie să le aplice după o tehnică foarte precisă.
Vă sfătuiesc să alegeţi implanturi de foarte bună calitate şi să căutaţi un specialist care să aibă experienţă în aplicarea acestora.
Trimiteţi întrebările la doctorevz@evz.ro Telefon: 202.20.00, Fax: 202.20.01