DOCTOR EVZ: Îi pot face fetiţei mele un control oftalmologic?

Vă răspunde ANDREEA CIUBOTARU, medic oftalmolog, Centrul Medical Infosan, Bucureşti.

Mariana, din Suceava: Am două fetiţe gemene de doi ani şi nouă luni. Una din ele s-a născut cu strabism care pare a se corecta în timp. Medicii de aici ne-au recomandat să aşteptam până la trei ani ca să facem un consult serios. Având în vedere că aveţi o experienţă mai vastă, solicitam o părere de specialist!  

Din punctul de vedere al unui oftalmopediatru, controlul de rutină al copiilor care nu par să aibă probleme cu ochii nu ar mai trebui recomandat la vârsta de trei ani, ci aşa cum se face în străinătate: la naştere, la şase luni, la un an, apoi la trei ani, dacă nu sunt probleme oftalmologice. 

În cazul strabismului, lucrurile trebuie urgentate. Orice deviaţie oculară persistentă, dupa vârsta de şase luni, trebuie amplu investigată. Sigur că, de cele mai multe ori, strabismul apare din cauza unor vicii de refracţie mari (dioptrii mari, cel mai frecvent hipermetropia şi astigmatismul hipermetropic), dar există cazuri, nu rare, când un ochi începe să "fugă", pentru că îl împiedică ceva să vadă: fie este vorba de o cataractă congenitală, fie o afecţiune retiniană.

Dacă, în cazul diagnosticării unei afecţiuni ale retinei, terapia este din păcate limitată, nu acelaşi lucru putem spune în cazul dioptriilor mari, când ochelarul prescris cât mai devreme poate duce la corectarea strabismului, salvând copilul de la intervenţie chirurgicală.   Aşa că nu vă sfătuiesc să aşteptaţi până la vârsta de trei ani, pentru că aşteptarea poate însemna pierderea/slăbirea vederii unui ochi.

Trimiteţi întrebările la doctorevz@evz.ro Telefon: 0741 830 707