DOCTOR EVZ: Există pericolul să fac ulcer varicos?

Vă răspunde VALERIAN CIUBOTARU, medic primar chirurg, specialist în flebologie, Clinica Medicală Flebestet, din Bucureşti.

Elena, 66 de ani, din Bucureşti: Am fost operată de varice în anul 2005. Acum varicele s-au făcut la loc, cele mai multe le nivelul gleznei. Există pericolul să fac ulcer varicos sau chiar risc de deces? Ce ar trebui să fac? Nu aş mai vrea să mă operez pentru că am avut dureri mari după operaţia trecută, iar varicele s-au şi refăcut. 

Varicele membrelor inferioare reprezintă o afecţiune transmisă genetic în 95 la sută din cazuri. Din acest motiv predispoziţia către dilataţii venoase rămâne pentru toată viaţa.

Discuţia despre reapariţia varicelor, după ce acestea au fost operate, prezintă două aspecte:

1. este posibil ca, din cauza folosirii unei tehnici inadecvate sau incomplete de tratament al varicelor, acestea să reapară (în general pe acelaşi traseu) şi vorbim, în acest caz despre varicele recidivate;

2. o altă posibilitate o reprezintă o continuare a bolii varicoase, fără legătură cu intervenţia primară asupra varicelor şi, în acest caz, dilataţiile varicoase apar în alte zone ale membrului inferior.

În practică nu este întotdeauna foarte uşor să separăm cele două mecanisme de reapariţie a varicelor.

Din punctul de vedere al pacientului operat rezultatul este acelaşi: reapariţia bolii varicoase.

Afecţiunea evoluează ca orice boală venoasă de acest tip. Evoluţia îndelungată determina, pe de o parte dilatarea progresivă a varicelor, iar pe de altă parte este posibilă apariţia complicaţiilor (ruptura varicelor, tromboza varicelor sau tulburările trofice cutanate cu expresia lor cea mai gravă - ulcerul de gambă).   În general, varicele recidivate evoluează mai rapid şi mai grav decât boala iniţială. Acesta este motivul pentru care recomandăm tratamentul în regim de semiurgenţă al acestei boli.

Tratamentul varicelor recidivate are două componente:

1. tratamentul conservator, care nu rezolvă afecţiunea, ci are doar un rol de ameliorare a simptomelor şi de prevenire a instalării complicaţiilor. Tratamentul conservator constă în administrarea de medicemente, purtarea ciorapilor elastici (recomandaţi special de medicul flebolog fiecărui pacient) şi efectuarea de exerciţii fizice speciale;

2. tratamentul care asigură dispariţia varicelor recidivate trebuie efectuat de către un medic cu experienţă în flebologie, pentru că nu orice metodă poate fi utilizată în asemenea cazuri.

Trimiteţi întrebările la doctorevz@evz.ro Telefon: 0741 830 707