DOCTOR EVZ: E mai bună pâinea veche?

Vă răspunde Eduard Adamescu, medic specialist diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice, Cabinet de Diabet Zaharat şi Obezitate.

Sorina Niculae: E mai bună şi mai sănătoasă pâinea mai veche comparativ cu cea proaspătă? Recomandăm pentru consum pâinea de o zi, dar nu pentru că ar fi mai bună sau mai puţin bună, ci pentru că pâinea proaspătă este mai atrăgătoare şi există „tentaţia“ de a fi mâncată în cantitate mai mare. În ceea ce priveşte cantitatea de pâine care poate fi consumată zilnic, aceasta depinde de activitatea fizică depusă. În general, nu se fac diete cu mai puţin de patru felii de pâine pe zi. Cei care desfăşoară munci mai grele pot consuma mai multă pâine. Cantitatea recomandată depinde şi de accesibilitatea la diferite grupe de alimente. Spre exemplu, dacă o persoană mănâncă puţine fructe, poate să consume pâine mai multă.

Marcela, 60 de ani: Explicaţi-mi ce paşi ar trebui să urmez ca să beneficiez de analiza pentru hemoglobina glicozilată. Trebuie să merg mai întâi la medicul de familie? Mergeţi la medicul specialist la care sunteţi în evidenţă. De la acesta veţi primi o trimitere către un laborator de analize unde vi se va face respectiva investigaţie. Este însă important ca această analiză să fie făcută la intervale periodice, nu doar o dată. Celor care suferă de diabet de tip 1 li se poate face această analiză şi de patru ori pe an. În diabetul de tip 1, investigaţia se face în funcţie de nivelul glicemiei, de regulă o dată pe an.