DOCTOR EVZ: Cum trebuie luate antibioticele?

Vă răspunde prof. dr. ION FULGA, seful catedrei de farmacologie, UMF "Carol Davila", din Bucureşti.

Ioana, 57 de ani, din Slobozia: Vă rog să mă lămuriţi în legătură cu administrarea de antibiotice. Sufăr de cardiopatie ischemică, talasemie minoră şi probleme cu urechile (hipoacuzie la o ureche), iar, în această iarnă, am răcit de mai mult ori. Am făcut febră de fiecare dată, iar răceala nu a cedat decât la antibiotic (luat la sfatul medicului de familie). De-a lungul timpului am cam abuzat de antibiotice şi cred că am dezvoltat rezistenţă la ele. Care sunt regulile de administrare? Când ar trebui luate mai exact?

Antibioticele sunt medicamente care omoară microbii (bacteriile), în principiu fără să influenţeze organismul uman. Deci, nu se poate spune că o persoană “a dezvoltat rezistenţă la antibiotice”.

Dacă microbul este sensibil la un anume antibiotic, el este eficace indiferent de persoana tratată şi de ce alte antibiotice a mai utilizat.

Pe de altă parte, antibioticele sunt eficace în tratamentul infecţiilor bacteriene nu şi în tratamentul infecţiilor virale. Majoritatea infecţiilor sezoniere din timpul iernii sunt produse de viruşi, astfel încât, antibioticele nu sunt eficace în tratamentul acestora.

Medicul terapeut trebuie să decidă dacă este o infecţie bacteriană şi va răspunde la tratament antibiotic sau dacă este o infecţie virală şi antibioticele nu au rost sa fie administrate, deoarece oricum nu au efect.

Referitor la reacţiile adverse ale antibioticelor, acestea sunt foarte diferite de la un antibiotic la altul. În cazul particular al unei persoane cu hipoacuzie trebuie evitate antibioticele de tip aminoglicozodoc cum sunt streptomicina, kanamicina, gentamicina şi altele.

Trimiteţi întrebările la doctorevz@evz.ro Telefon: 0741 830 707