DOCTOR EVZ: Cum se tratează rinita?

Vă răspunde MARGARETA STOICA - medic ORL, Centrul de Foniatrie "Opera Română", din Bucureşti.

Maria, 41 de ani, Bucureşti: Sunt alergică la praf şi frig. De cinci ani folosesc zilnic Olynth. Ce riscuri sunt? Îmi poate dăuna folosirea zilnică a Olynth-ului?

Utilizarea mai îndelungată de substanţe de uz nazal, cum este şi Olynth-ul, creează o dependenţă locală, psihologică. Obstrucţia nazală cronică ajunge să se amelioreze numai folosind vasoprotectoare.

În măsura în care pacienta va rări utilizarea Olynth-ului, vor exista nişte riscuri. În timp, se poate instala rinita hipotrofică, care apoi evoluează către atrofică. Forma definitivă a acestei rinite atrofice se numeşte ozenă şi se manifestă prin scăderea simţului mirosului, chiar până la pierderea acestuia. Această ozenă se mai manifestă prin cruste nazale, prin senzaţie de obstrucţie nazală.

Pacienta trebuie să îşi trateze în primul rând episoadele sezoniere. În cazul în care, spre exemplu, la polen se accentuează simptomele şi este vorba de o rinită sezonieră, atunci trebuie asociat cu cortozonice şi cu o schemă mai complexă pe care tot medicul ORL sau alergologul o va prescrie. În cazul acestei rinite alerigice, pacienta nu trebuie să mai depindă atât de mult de Olynth şi asta se face şi medical şi chirurgical (mai ales recalibrarea foselor).

Pentru rinita alergică trebuie recalibrate fosele nazale, în sensul de micşorări a cornetelor nazale. Se face, ori prin vaporizare laser, ori prin radiofrecvent.

Se recomandă şi o cură balneară şi heliomarină. De asemenea, pacienta trebuie să facă şi un consult alergologic.

Îi recomand pacientei să încerce să scape de utilizarea frecventă a Olynth-ului, să îl folosească doar dimineaţa şi seara. În restul zilei, poate folosi un preparat naturist - Pinosol. Acesta nu rezolvă problema, dar fiind mentolat, reuşeşte să mai degajeze şi să nu mai fie nevoie de utilizarea frecventă a Olynth-ului.

Este foarte important ca pacienta să facă un consult ORL şi să meargă şi la medicul alergolog.

Trimiteţi întrebările la doctorevz@evz.ro Telefon: 0741 830 707