Dobrogea, pe locul doi în Europa ca potenţial eolian

România are cel mai ridicat potenţial din sud-estul Europei în domeniul energiei eoliene, sud-estul Dobrogei plasându-se chiar pe locul al doilea la nivelul întregului continent, relevă un studiu Erste Group.

  • Potenţialul eolian al României este estimat la 14.000 MW capacitate instalată, însă ţara noastră dispune deocamdată de doar 7 MW instalaţi în turbine eoliene.
  • Potrivit unui studiu al Institutului Român pentru Energie (IRE), sectorul energiei eoliene ar putea contribui cu 13 TWh la necesarul naţional anual în 2020, scenariu care ar implica dezvoltarea de capacităţi de producţie complementare, bazate pe turbine de gaz, care să dezvolte până la 15 TWh.

Până acum, investitorii au solicitat racordarea la sistemul de transport al energiei a unor proiecte cu o putere instalată totală de 12.000 MW, în condiţiile în care capacitatea tehnică a reţelei permite conectarea a până la 4.000 MW. Potrivit analiştilor Erste, dacă aceştia ar realiza proiecte care să totalizeze 4.000 MW putere instalată până în perioada 2015-2017, investiţiile în domeniu ar creşte la peste patru miliarde de euro.

Preşedintele Asociaţiei Eoliene Române, Marian Turbatu, se plânge de ineficienţa actualului sistem „de cote“ prin care eolienele participă la reţea, care măreşte preţul energiei verzi şi îi dezavantajează pe producătorii mici. În Germania, arată el, distribuitorul este obligat să preia întreaga capacitate produsă la un preţ fix pe o durată de timp, oferind oportunităţi egale.

„Sistemul de promovare al resurselor regenerabile nu este cel mai favorabil în România. Suntem aproape codaşii Europei în acest domeniu“, arată el.