Dobanzile la lei ar putea scadea in cateva luni

BNR a micsorat dobanda de politica monetara peste asteptari.

Dobanzile la depozitele in lei si cele la creditele acordate in moneda nationala ar putea scadea in lunile urmatoare. Cauza: BNR a redus dobanda de politica monetara cu 0,75 puncte, pana la nivelul de 8% pe an. Analistii economici se asteptau la o reducere a dobanzii cu cel mult 0,5 puncte.

Mai intai, bancile vor reduce dobanzile pe care le platesc deponentilor si apoi pe cele la imprumuturile pe care le acorda clientilor, afirma bancherii. Aceasta nu se va intampla imediat, ci in cursul mai multor luni.

Reduceri de dobanzi

Scaderea dobanzii bancii centrale nu va ramane fara ecouri pe piata bancara. „Dobanzile la depozite vor scadea sigur, dar nu imediat. Piata reactio-neaza mai lent. Dobanzile la depozite vor scadea cu cel putin 0,75 puncte procentuale in doua-trei luni”, afirma directorul general adjunct al Bancii Transilvania (BT), Ionut Patrahau.

„Iar cele la creditele in lei vor scadea mai tarziu”, adauga seful de la BT. „Cand rezervele minime obligatorii vor scadea, vom vedea o reducere agresiva a dobanzilor la credite. Daca acestea vor scadea (n.r. - rezervele minime obligatorii), exista sansa ca dobanzile la depozite sa fie mentinute, nu sa scada”, este de parere economistul-sef al ING Bank, Florin Citu.

Rezervele minime obligatorii reprezinta sumele de bani determinate ca procent din fondurile pe care le atrag bancile si pe care acestea sunt obligate sa le depuna la banca centrala fara a le putea utiliza in acordarea de imprumuturi clientilor. Acestea sunt deseori indicate de bancheri ca fiind piedica in calea ieftinirii creditelor in lei.

Citu nu exclude insa o reducere a dobanzilor in urma masurii luate de banca centrala vineri, ci spune doar ca bancile nu vor schimba imediat dobanzile.

Cat sunt dobanzile

Bancile platesc intre 5% si 8% pentru depozitele la termen de un an constituite de persoane fizice. Pentru banii depusi pe perioade mai mici, dobanzile sunt mai mici. La creditele noi acordate in moneda nationala bancile percepeau dobanzi medii de 13,1% pe an pentru persoanele fizice, respectiv de 11,5% pe an pentru cele juridice.

Cursul de schimb

Banca centrala pune piedici aprecierii leului

Analistii economici afirma ca un prim efect al scaderii dobanzii de catre BNR ar putea fi deprecierea leului. Reducerea dobanzii BNR cu 0,75 puncte a reprezentat o surpriza pentru investitori, atractivitatea leului scazand din punctul de vedere al acestora, afirma Citu. In cazul in care datele referitoare la rata inflatiei in luna ianuarie vor fi mai bune decat cele prognozate, moneda nationala ar putea fi la fel de atractiva pentru investitori.

„Tendinta de apreciere a leului se mentine”, adauga Citu. El anticipeaza un curs de 3,42-3,43 lei pentru un euro la finele acestei luni. Directorul de dezvoltare al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru, afirma ca este posibil ca astazi euro sa se aprecieze. „Dupa aceasta masura, leul s-ar putea deprecia, in umatoarea luna, chiar si pana la 3,40 lei/euro si e posibil ca in aceasta dimineata cotatiile de tranzactionare sa arate o intarire a monedei europene in raport cu leul”, a spus Dumitru, potrivit NewsIn.

Directorul de dezvoltare al Raiffeisen a adaugat ca se asteapta ca banca centrala sa reduca pana la 7,50% dobanda de politica monetara pana la sfarsitul acestui an. Dobanda de politica monetara a bancii centrale a fost mentinuta la nivelul de 8,75% pe an din luna iunie 2006.