Dobândă „ucigătoare” pentru România. Analiză economică devastatoare

Economistul Dan Diaconu consideră că deși ieșirea de pe programul „Prima Casă” este benefică, el ar mai avea o șansă de a funcționa, chiar dacă „suntem în ceasul al doisprezecelea”.

Economistul Dan Diaconu, creatorul blogului „Trenduri economice” și unul dintre cei mai apreciați comentatori online, consideră este ilogic ca într-o țară cu un spor negativ al populației, prețurile caselor să crească, în loc să scadă.

Într-o postare pe pagina personală de Facebook, Diaconu scrie: „În ciuda opiniilor ieșite în spațiul public, eu cred că ieșirea de pe programul „Prima Casă” este benefică. Mai mult, ea trebuia să se facă de cel opt ani de zile. Statul are o expunere mult prea mare pe imobiliare supraevaluate. Ceea ce se petrece în România este absolut inexplicabil: cu o populație care efectiv a evadat din țară, cu un puternic spor negativ al populației, cu cea mai mare pondere a locuințelor proprietate personală din Europa la noi prețurile cresc. E ceva ilogic, justificat doar de mafia subvenționării sistemului bancar pentru acordarea creditelor ipotecare. În fapt așa se poate descrie programul „Prima Casă”.

O decizie înțeleaptă în acest moment - care, repet, este mult prea mult întârziat! - ar fi oferirea unui bonus tuturor celor care-și refinanțează creditele „Prima Casă”. Dacă li s-ar da băncilor un bonus de 1% și clienților un bonus similar, pun pariu că statul ar scăpa rapid de această belea. Chiar dacă suntem în ceasul al doisprezecelea, încă s-ar mai putea repara ceva din această nebunie.”

Greva magistraților este „rușinoasă”

Dan Diaconu consider, deasemenea, că greva magistraților este „de un prost gust care trece în ridicol.” El consider că magistraților ar trebui să le fie rușine pentru că vor să-și apere pensile ”obscene, care sfidează bunul simț”. „Într-o țară în care unii care-au contribuit patruzeci de ani la pensie abia încasează 700 de lei, vii tu magistratu' lu' pește să pretinzi 20 000 lei. Vouă chiar nu vă e rușine, nemernicilor? Să pretindeți asemenea pensii în condițiile în care nu contribuiți nimic? E rușinos!”, a mai scris Diaconu.

Cât despre Florin Câțu, Diaconu amintește că a mai împrumutat 3 miliarde de euro. „Și, pentru că „e foame de bani băeți”, scadența e la 12 ani și la ... 30 de ani. E cea mai simplă metodă de a tăia orice tentativă de scădere a gradului de îndatorare a țării. Dobânda o s-o aflăm în curând, dar bag mâna-n foc că va fi una ucigătoare. Hai că e bine!”, și-a încheiat postarea Dan Diaconu.