Dobanda marita a apreciat leul cu peste 2 bani

Moneda nationala va continua sa se intareasca in perioada urmatoare. Va fi cotata in intervalul 3,25-3,30 lei in cel mult doua saptamani, afirma dealerii bancilor comerciale.

Moneda nationala s-a apreciat ieri, investitorii specualtori reactionand rapid la marirea dobanzii de politica monetara la 7,5% de catre Banca Nationala a Romaniei (BNR). Moneda nationala a fost cotata ieri la 3,3157 unitati pentru un euro, potrivit cursului comunciat de banca centrala. Fata de cursul anuntat cu o zi inainte, cotatia leului a scazut cu aproape doi bani.

Dobanzile mai mari in viitor la lei vor functiona ca un magnet pentru investitorii speculatori. Atrasi de randamentele mai bune oferite de leu, acestia vor intra pe piata autohtona. Cum acestia vin cu valuta si cumpara pe care o schimba in lei, cererea mare de lei va sustine cotatia monedei nationale. Efectul majorarii dobanzii de politica monetara asupra leului s-a vazut de ieri-noapte, speculatorii intrand deja pe leu.

Ieri, leul s-a apreciat in prima parte a sedintei de tranzactionare de pe piata interbancara. Cotatia leului a scazut si sub 3,3 unitati pentru un euro. In a doua parte a sedintei, leul nu s-a mai tinut atat de tare. Ultimele tranzactii au fost efectuate ieri la 3,3400-3,3450 lei pentru un euro. Dobanda marita va functiona insa in perioada imediat urmatoare precum un energizant pentru lei. Acesta sa va aprecia, cotatiile urmand sa se plaseze in intervalul 3,25-3,30 lei pentru un euro in cel mult doua saptamani, estimeaza analistii.

In cazul in care BNR nu ar fi marit dobanda, leul s-ar fi depreciat peste nivelul de 3,4 unitati pentru un euro, afirma dealerii bancilor comerciale.

„Decizia BNR reduce considerabil probabilitatea asociata scenariului de depreciere a leului catre finalul anului”, afirma economistul-sef al BRD, Florian Libocor. Potrivit prognozei BRD, leul va fi cotat la 3,2 unitati pentru un euro la finele acestui an.

Dolarul se depreciaza

La crestere dobanzii de politica monetara de catre BNR se adauga si efectul reducerii dobanzii de catre banca centrala a SUA - rezerva federala. Institutia americana a decis ieri sa reduca dobanda de la 4,75% la 4,5%. Efectul scaderii dobanzii: dolarul a ajuns la un nou minim istoric in raport cu euro, de 1,4508 unitati pentru o moneda europeana.

In acelasi timp insa, analistii internationali se asteapta ca Banca Centrala Europeana sa mareasca dobanzile la euro, tot ca efect al unei inflatii mai mari. Fapt care va atrage mai multi bani catre pietele europene.

MESAJUL BNR

„Nu mai trageti de economie, pentru ca se rupe”

Romania are nevoie de o lista de prioritati privind masurile viitoare referitoare la cresterea salariilor, pensiilor si la reducerea fiscalitatii, continuarea cresterii economice putand fi realizata doar in cazul adoptarii unor politici intelepte, a declarat, ieri, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

„Mesajul Bancii Nationale este: „Nu mai trageti de aceasta economie, pentru ca se rupe!”. Nu putem avea cresteri salariale, cresteri ale pensiilor si reducerea fiscalitatii. Trebuie facuta o lista de prioritati”, a afirmat Isarescu la un seminar pe teme economice.

Guvernatorul a reamintit ca Romania a avut noua ani de crestere economica si a aratat ca mentinerea acestei evolutii pentru inca noua ani poate fi atinsa doar cu politici intelepte.

„Trebuie sa ai grija sa nu se rupa cureaua. Romania va trebui sa finanteze educatia, sanatatea, infrastructura si trebuie sa fim atenti si la cresterea sectorului neguvernamental”, a spus Isarescu.

La limita! BNR a ajuns la limita de utilizare a instrumentelor monetare, din cauza ca, in ultimele patru-cinci luni, „a explodat creditul in valuta”, ceea ce a determinat marirea datoriei private pe termen scurt, a declarat, ieri, Isarescu. (Ana Batca)