România are circa 8 milioane de locuințe. Deși legea impune ca fiecare casă să fie asigurată cel puțin pentru trei riscuri, inundație, cutremur și alunecări de teren, cu toate astea, nu există nici măcar 2 milioane de polițe
Legea spune că persoanele care nu au polițe trebuie amendate cu sume cuprinse între 500 și 1.000 de lei. Practica o infirmă! Deși de lucrează de ani de zile la o bază de date cu toate persoanele asigurate, nu o avem nici acum așa ceva. Autoritățile nu au niciun interes, în an electoral, să aplice amenzi, iar cum alegeri au fost la fiecare doi ani în ultimul timp, baza a rămas incompletă.
Potrivit datelor prezentate de Autoritatea de Supraveghere a Asigurărilor pentru anul 2015, categoria în care se încadrează asigurările de locuință, clasa a opta de asigurări, care acoperă riscurile de incendiu și asigurări generale înregistra polițe în valoare de 965 de milioane de lei, cu doar 10 milioane de lei peste valoarea din 2015 și sub nivelul din 2013 și 2012, când, cumulat, primele însumau miliardul de lei, chiar peste.
Ca număr de polițe, companiile au încheiat până acum 1,64 de milioane de asigurări obligatorii. Cifra reflectă aproape întreaga piață a asigurărilor de locuințe, ținând cont că pentru fiecare asigurare facultativă trebuie încheiată și una obligatorie, care acoperă cele trei riscuri de mai sus. „În total avem un grad de acoperire de circa 18 – 19% pe piața asigurărilor de locuințe. Din acestea, majoritatea au și câte o poliță facultativă. Așadar, polițele obligatorii reprezintă doar 2-3 procente din total”, a comentat pentru EVZ Bogdan Andriescu, președintele Uniunii Naționale de Intermediere și Consultanță în Asigurări.
De ce nu încheie românii polițe
Lipsa penalităților este, desigur, principala cauză pentru care nu se încheie polițe pentru locuințe.
În plus, dacă o parte din locuințe nu ar fi cumpărate prin credite imobiliare, numărul asigurărilor ar putea fi chiar mai mic. Însă, normele bancare prevăd că locuințele cumpărate pe credit trebuie asigurate.
„Sumele acordate de stat de fiecare dată când intervine un incident nu ajută deloc românii să realizeze potențialul dezastrului și să își încheie polițe”, a mai comentat un asigurator.
Caz de manual: județul Olt
Olt, Cluj, Suceava conduc topul județelor cu cele mai multe daune plătite pentru cele trei riscuri obligatorii asigurate, respectiv cutremur, alunecări de teren sau inundație. Oltul ocupă detașat prima poziție în top, cu daune de aproape 90.000 de lei. Inundațiile din noiembrie 2015 au contribuit cu siguranță la creșterea daunelor achitate de asiguratori. Îngrijorător este faptul că județul se află și pe o poziție fruntașă la capitolul polițe încheiate, cu numai 8,56% din totalul caselor asigurate.
Topul este completat de județul Prahova, unde nivelul daunelor a urcat la peste 37.000 de lei, ca și în Cluj. Și în Suceava s-au produs multe incidente, valoarea daunelor urcând până acum la 24.600 de lei.
Codașe la asigurări
Pe lângă Olt, județul Teleorman are o rată a locuințelor asigurate mult sub medie, respectiv 8,46%. O rată mai mică are județul Gorj, cu 7,86%. Botoșani are o rată de 9,36% a locuințelor asigurate, iar Vaslui de 9,54%. Cele mai multe asigurări pentru locuințe se regăsesc în București, respectiv 36,82% din total și în Timișoara, 30,4% din total.