Doar în trei domenii se mai fac angajări masive în România

Sectoarele IT, servicii și inginerie caută în permanență personal, retribuțiile oferite pentru entry level pornind de la 2.000 - 2.500 de lei brut

Domeniile de activitate în care se fac cele mai multe angajări în acest moment sunt IT, servicii și inginerie. În IT există deja un deficit pe zona forței de muncă, a declarat pentru EVZ Oana Datki, Managing Partner Consulteam. „Există și cazuri în care, după șase luni sau un an de la angajare, unii angajați din IT primesc și 1.000 de euro pe lună”, a explicat Datki. La nivel de entry- level, cel mai bine stau cele trei domenii amintite, unde există și cererea cea mai mare. Salariul de început este de 2.000 – 2.500 lei brut, rareori ajungând la 3.000 de lei brut. Cele mai mari salarii, la nivel de management, au rămas neschimbate după criză: FMCG, energie și bănci. „La nivel de specialiști, a venit rândul IT-ului să devină lider în ceea ce privește salariile”, a explicat Datki.

Schimbare de mentalitate

În privința mentalității, se observă o schimbare semnificativă atât la nivelul angajatorilor, cât și al angaja ților. „Unii patroni aveau o gândire păguboasă acum un an-doi. Credeau că pot găsi specialiști pe toate drumurile. Ulterior au văzut că nu e așa”, a afirmat Datki. Totodată, nici angajații nu mai schimbă locul de muncă repede, au devenit mult mai atenți în alegerile pe care le fac. „Aproape toată lumea a început să gândească pe termen lung, chiar și când este vorba de un job entry-level. Angajatorii sunt tot mai atenți la gradul de compatibilitate existent între candidat și compania la care vrea să lucreze”, a declarat Datki. În toiul crizei, cei mai mulți gândeau pe termen scurt, erau presați de grijile curente și se străduiau să găsească soluții pentru următoarea lună. Acum, când economia ș i - a revenit, există spațiu de manevră și cei mai mulți își fac planurile pentru mai mulți ani.

Se caută meseriași

Pe zona tinerilor care termină școli profesionale sau licee industriale, cererea rămâne ridicată. „Cei care sunt buni, își vor găsi mereu de lucru”, consideră Datki. Angajările au crescut în acest an nu doar datorită expansiunii activității firmelor și a unui avans al vânzărilor, dar și datorită înlocuirilor care se fac. Totodată, a crescut ponderea managerilor români din total, pe măsură ce apar în piață tot mai mulți manageri buni. Referitor la gradul de adaptare al școlilor la piața muncii, întotdeauna va exista o întârziere. „Există un decalaj chiar și pe piețe mai dezvoltate decât a noastră, e normal. Important este însă ca acesta să nu fie prea mare”, a explicat Datki. În România, acest decalaj a început să scadă, pe măsură ce patronatele se implică tot mai mult în activitatea școlilor.

Munca temporară în România

Un concept care a început să funcționeze tot mai bine în criză este cel al agentului de muncă temporară, care preia forța de muncă disponibilă pe piață și o subînchiriază angajatorilor care pun preț pe contractele temporare. S-a observat o creștere de 20-25% a numărului total de angajați temporari la finele celui deal treilea trimestru față de începutul anului curent. „Principalul consumator de servicii de muncă temporară este industria componentelor auto localizată în mare măsură în zona de vest a țării. Mii de angajați au fost relocați înspre aceasta zonă geografică, iar profilul predominant este cel de operator la liniile de producție”, a declarat pentru EVZ Cristian Seidler, Business Unit Manager, Wyser. Dintre firmele de recrutare, Adecco își întărește poziția de lider pe această piață, fiind și principalul beneficiar al ieșirii de pe piață a concurentului Trenkwalder. Lugera înregistrează o creștere organică confirmată deja in ultimii ani, iar Gi Group urcă pe locul 3, după o dublare a volumului de operațiuni.