Numărul românilor care şi-au încheiat pensii private facultative a ajuns, în luna septembrie, la 211.800 de persoane, în creştere cu 24.628 faţă de decembrie 2009, valoarea netă a activelor administrate pe Pilonul III fiind de 70 milioane euro, cu 45% mai mult decât la finele anului trecut, potrivit datelor Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).
Pe de altă parte, numărul de participanţi la Pilonul II, de pensii private obligatorii, era la nouă luni de 5,11 milioane de persoane, valoarea activelor nete administrate fiind de 910 milioane euro. Comparativ, la sfârşitul lui 2009 erau înregistraţi 4,9 milioane de participanţi, iar valoarea activelor nete era de 564 milioane euro.
Totodată, potrivit aceloraşi date ale APAPR, în primele nouă luni ale acestui an, randamentul fondurilor de pensii din Pilonul II a fost de 13,3%, al celor din Pilonul III - de 10,2%, în timp ce inflaţia a fost de 6,3%.
Propunere de majorare a contribuţiilor la Pilonul II
Contribuţia la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) va creşte în anul 2011 la 3% din venitul brut al participantului faţă de 2,5% în prezent, a anunţat, astăzi, la o conferinţă pe tema pensiilor, preşedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Mircea Oancea.
"Avem certitudinea că nivelul contribuţiei va creşte la 3%. Este prevăzut în Memorandumul cu Fondul Monetar Internaţional şi în proiectul de buget pe 2011", a spus Oancea, citat de Agerpres.
Pe de altă parte, el a precizat, că CSSPP a propus ca din 2012 acest nivel al contribuţiei să crească cu un punct procentual pe an şi să ajungă la 8% din venitul brut în anul 2016. Conform legii actuale, contribuţia la fondurile de pensii private obligatorii creşte anual cu 0,5 puncte procentuale, până la 6% din venitul brut în anul 2016.
Comisia a propus această măsură în cadrul unor modificări ale Legii 411 privind fondurile de pensii administrate privat, care vor intra în dezbatere publică anul viitor.
România se află pe locul doi în Europa după cheltuielile cu pensiile raportat la veniturile bugetului de asigurări sociale, imediat în urma Greciei. Practic, în 2010, la încasări din CAS de 8 miliarde euro, cheltuielile cu pensiile sunt de 12 miliarde euro, reprezentând un deficit de 50% din venituri. Potrivit APAPR, noua Lege a pensiilor va reechilibra sistemul de pensii din România în următorii 7-8 ani.