DNEVNIK: Comitetul Helsinki vrea o reformă constituțională care să permită anchetarea procurorului general

Acțiunile procurorului general indică necesitatea urgentă de reformare a Constituției, pentru a permite anchetarea sa independentă, declară Comitetul Helsinki din Bulgaria într-o poziție dată publicităţii de mass-media.

În aceasta se aminteşte că, în urmă cu două zile, procurorul general al Bulgariei, Ivan Geshev, a angajat Curtea Constituțională să interpreteze normele constituționale care reglementează imunitatea prezidențială, deși aceste norme sunt foarte clare. "Solicitarea procurorului general conține o amenințare inadmisibilă și prost ascunsă către actualul șef al statului. În același timp, întrebările și analiza sa arată un nivel alarmant de scăzut al culturii sale juridice", a declarat Comitetul Helsinki din Bulgaria.

În declarațiile sale publice, după ce a prezentat interpelarea Curții Constituționale, procurorul general a explicat această acțiune a sa cu posibile informații că președintele a fost implicat într-o infracțiune și a fost inițiată o procedură preliminară împotriva lui. O zi mai târziu, procuratura a dat publicităţii înregistrări, făcute cu mijloace speciale de interceptare, ale unei conversații între două persoane, dintre care despre una a afirmat că este „un bărbat neidentificat, care este probabil președintele ţării”. Într-o declarație de miercuri, Parchetul "a sistat orice contact cu Președinția, în afară de corespondența scrisă oficială".

"Evenimentele din ultimele zile sunt deosebit de îngrijorătoare, întrucât dezvăluirea datelor colectate prin intermediul mijloacelor speciale de interceptare este un act condamnabil în conformitate cu Codul Penal", amintește organizația pentru drepturile omului.

"Transmiterea informațiilor parțiale publicului din proceduri penale în curs de desfăşurare e un act manipulator, care încalcă principiile de bază ale dreptului penal, cum ar fi respectarea prezumției de nevinovăție până la pronunţarea unei condamnări de către o instanță”, se mai arată în text.

Se pun o serie de întrebări impuse de situaţie:

Cine îl va ancheta pe procurorul general? Îşi va permite procurorul să efectueze o examinare preliminară pentru a stabili cel puțin existența unor motive și date pentru inițierea procedurii preliminare? Are rost să sesizăm procuratura pentru o infracțiune în temeiul art. 145a din Codul penal comisă de procurorul general? Dacă se sesizează parchetul în acest sens, nu se va folosi în detrimentul reclamantului?

"În Bulgaria, nu există posibilitatea unei anchete independente cu privire la acțiunile (sau omisiunile) procurorului general. Prin urmare, el poate întreprinde orice acțiuni, inclusiv pe cele ipotetic infracţionale. În acest caz este vorba de o ameninţare evidentă împotriva figurii şefului statului, care este reprezentantul unităţii naţiunii", se arată în text. În poziție se arată că şi Comitetul Helsinki din Bulgaria îl sprijină pe președinte în eforturile sale de a modifica Constituția, în vederea ridicării intangibilităţii procurorului general.

Articol de Vidka Atanasova - Traducere RADOR