DNA primește o nouă lovitură. Încă un dosar desființat de judecători

Fostul primar al municipiului Brașov, George Scripcaru, a fost achitat pentru acuzațiile de abuz în serviciu și participație improprie la abuz în serviciu, într-un dosar întocmit de DNA.

Achitarea în cazul fostului primar a fost dată în baza articolului 16 alin. 1, lit. b) teza I din Codul de procedură penală, conform căruia „fapta nu este prevazută de legea penală” și lit. c) – „nu există probe”. Hotărârea a fost dată de Tribunalul Brașov, ca instanță de fond, și poate fi atacată cu apel.

George Scripcaru a fost trimis în judecată de DNA fiind acuzat că a profitat de funcția sa și de influența pe care i-o conferea aceasta, pentru a ascunde faptul că ar fi folosit, în interes propriu, autoturismele Regiei de Transport Brașov.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii, George Scripcaru ar fi încercat să inducă în eroare autoritățile rutiere ca să nu fie sancționat pentru depășirea vitezei legale. Drept urmare, el a cerut conducerii regiei să comunice numele unui alt șofer angajat, în cazul în care i s-ar fi cerut să transmită datele celui care a condus autovehiculul pentru a fi amendat în locul său.

DNA l-a mai acuzat pe Scripcaru că, în calitatea sa de primar și-ar fi exercitat influența reală asupra directorului Regiei Autonome de Transport Brasov și l-ar fi determinat să-și încalce atribuțiile de serviciu și să achiziționeze patru autoturisme marca Skoda Superb care să fie puse la dispoziția Primăriei Brașov și a lui, implicit.

„Scopurile urmărite de edil au fost obținerea unor foloase necuvenite pentru sine, constând în folosința exclusivă a mașinilor respective, dar și neplata costurilor pentru întreținerea/utilizarea acestora (vinietă, asigurarea CASCO, RCA, ITP, revizii și reparații)”, se arată în rechizitoriul DNA citat de luju.ro.

Motivarea instanței în cazul primarului

Tribunalul Brașov a desființat ambele acuzații arătând că probele administrate în cauză nu au fost de natură să demonstreze vinovăția inculpatului. Potrivit judecătorilor, nici una dintre probe nu arată că primarul municipiului Brașov ar fi știut că o altă persoană a cerut angajaților regiei să declare în fals că  că ar fi condus pe care el îl folosea în mod frecvent.

“Probele administrate în cauză nu au fost de natură a demonstra vinovăția inculpatului S.G. Nu rezultă din nici o probă administrată în cauză faptul că inculpatul ar fi știut că P.A. a cerut angajaților regiei să declare fals că a condus autoturismul pe care acesta îl utiliza frecvent, deși se poate reține în mod rezonabil că ar fi putut avea reprezentarea că a încălcat normele de circulație”, se arată în hotărârea emisă de judecători.

 

 

Condamnare cu suspendare pentru fostul director RAT

Instanța a reținut că responsabili pentru această situație sunt reprezentanții regiei care au preferat să le ceară angajaților să accepte să fie sancționați în locul primarului, din slugărnicie față de acesta.

„Rezultă mai degraba că adoptând o atitudine obedientă față de inculpatul S, P.A nu a îndrăznit să-I aducă la cunoștință faptul că pe adresa regiei erau communicate solicitări ale poliției rutiere și a preferat să ceară angajaților a accepta ca pe numele lor să se încheie procese verbale, fie fcând chiar el acest lucru și apoi plătind amenzile din rezurse proprii”, au concluzionat judecătorii.

În ce privește cea de-a doua acuzație, Tribunalul a stabilit că fapta inculpatului „analizată prin prisma textelor de lege indicate a fi fost incălcate, nu se inscrie în elementele de tipicitate ale infracțiunii de abuz in serviciu”.

Dacă George Scripcaru a scăpat, în schimb, fostul director al Regiei Autonome de Transport Brașov, Radu Cristian a primit o condamnare la doi ani de închisoare cu suspendare.