DNA Ploiești a ridicat-o pe Ana Maria Pătru, președintele AEP. Softurile pentru organizarea alegerilor din ultimii ani, „virusate” de mită

DNA Ploiești a ridicat-o pe Ana Maria Pătru, președintele AEP. Softurile pentru organizarea alegerilor din ultimii ani, „virusate” de mită

Președintele Autorității Electorale este acuzat că ar fi primit 275.000 euro pentru atribuirea unui contract

Ana Maria Pătru, președintele Autorității Electorale Permanente, a fost ridicată de poolițiștii judiciari ai DNA. Ea este acuzată de fapte de corupție, trafic de influență, legat de obținerea de către o mare firmă de IT a mai multor contracte de servicii încheiate cu AEP. Știrea este, evident, de mare interes, mai ales că de două zile e campanie electorală, procesul alegerilor fiind organizat de această instituție.

Percheziții în București, Voluntari și Vlădești

Marți dimineață, procurorii DNA Ploiești au organizat patru descinderi în acest dosar. Una la sediul AEP și 3 la locuințele familiei Pătru, un apartament din București, o vilă din localitatea ilfoveană Voluntari, de unde a fost ridicată pentru audieri Ana-Maria Pătru și o casă din Vlădești, județul Vâlcea.

Ne puteți urmări și pe Google News

DNA a anunțat că e vorba de achiziționarea unor servicii IT de către AEP, în perioada 2008-2015. Imediat, toată lumea a „scanat” marile contracte ale autorității.

Primul contract, din 2008, de 5,8 milioane de lei a fost adjudecat de Teamnet Internațional. În 2012, Teamnet mai primește un contract, de 4,8 milioane.

SIVECO preia un contract de 2,5 milioane de lei, pentru alegerile locale din 2008. Un an mai târziu, pentru alegerile prezidențiale, SIVECO primește un contract de 5,3 milioane de lei. În fine, în 2012, compania condusă de Irina Socol câștigă un contract de 7,1 milioane de lei, pentru alegerile parlamentare. În 2014, AEP a mai contractat servicii IT de 5,8 milioane de lei, de la Asseco, o companie care până atunci a apărut în mai multe asocieri cu SIVECO.

În perioada din comunicatul lapidar de dimineață al DNA, 2008-2015, Ana-Maria Pătru a fost vicepreședinte al AEP, între 2007 și 2012, și apoi președinte, din mai 2012, când Parlamentul a votat-o, la propunerea PDL.

Cine a făcut denunțul

Fiind vorba de un nou dosar al DNA Ploiești, devenit în ultimii ani un fel de „nod de cale ferată” al dosarelor VIP, s-a pus problema denunțătorilor din dosar. Pe surse, s-a aflat că e vorba de o firmă care a fost sprijinită de Ana- Maria Pătru, ca vicepreședinte și apoi ca președinte, să obțină unele dintre contractele enumerate mai sus. În schimb, compania ar fi vărsat un comision. Dimineață se spunea că parte din bani ar fi ajuns în conturile unei firme care îi aparține soțului Anei-Maria, Florin Ștefan Pătru, lucru confirmat spre seară de un nou comunicat DNA. Mai târziu, Agerpres anunța, tot pe surse, că ar fi primit un apartament și o mașină de la compania de IT.

Florin Ștefan Pătru a avut mult timp afaceri în Vâlcea. În 2015, era director general al firmei Chempro Chemicals, societate aflată pe lista de ”căpușe ale Oltchim”, listă făcută de administratorul judiciar al combinatului.

Fiind vorba de un dosar instrumentat la DNA Ploiești, suspiciunile s-au îndreptat spre firmele cercetate acolo, cum ar fi Teamnet, sau cele care au mai colaborat cu această instituție, ajungându-se chiar la condamnări, vezi cazul SIVECO. Teamnet nu a mai ajutat până acum procurorii cu denunțuri, așa că pare plauzibil ce spun sursele noastre, că Ana-Maria Pătru să fi fost turnată de Irina Socol, de la SIVECO.

Șefa de la SIVECO, condamnată la 3 ani de închisoare într-un dosar de evaziune fiscală, este cea care a ajutat la ultimul dosar al lui Relu Fenechiu, oferind destule probe ca fostul ministru USL să-și recunoască vina.

Soțul, ridicat din Vâlcea

Ana-Maria Pătru a fost ridicată de polițiștii care au pus în executare mandatul de aducere de la o vilă din Voluntari, Ilfov, casă care nu apare în declarația de avere a președintei. Soțul ei, însă, a fost urmărit și oprit în trafic, în Râmnicu Vâlcea. Imediat, pe surse judiciare, s-a spus că el tocmai luase din casa din satul Vlădești actele firmei folosite acum 8 ani la spălarea banilor din care s-a cumpărat apartamentul din București. E vorba de un apartament de 95 mp, care apare în declarația de avere a femeii.

Avocatul Anei-Maria Pătru ne-a spus că soțul acesteia nu fugea, ci tocmai plecase de acasă spre serviciu și nu avea la el, într-o servietă, decât actele curente ale firmei.

Șefa AEP ar fi făcut intervenții la ministrul Economiei

Ana Maria Pătru va fi cercetată pentru infracțiunile de trafic de influență și spălare de bani. Astfel, într-un comunicat de presă, magistrații arată că dețin probe că în perioada aprilie-iunie 2008, în calitate de vicepreședinte al A.E.P. a pretins, iar în anul 2009 a și primit de la reprezentanții unei societăți comerciale, suma de 210.000 euro reprezentând contravaloarea unui anumit imobil situat în București. În schimb, aceasta a promis că va susține derularea în bune condiții a unui contract încheiat de acea societate cu A.E.P., precum și că va susține societatea să obțină și să deruleze contracte viitoare, fapt care s-a și realizat. Șefa AEP a disimulat proveniența banilor, prin folosirea unui circuit financiar fictiv. Mai mult, în 2011, tot în calitate de vicepreședinte al A.E.P a pretins de la reprezentanții aceleiași societăți contravaloarea unui autovehicul marca Land Rover, din care a primit suma de 15.000 euro. Tot în același an, acesta a pretins și a primit suma de 50.000 euro de la administratorul unei alte firme, intervenind în schimb la ministrul Economiei, astfel încât omul de afaceri să fie primit în audiență. (R.F.)

Soții Pătru și politica

Ana-Maria Pătru a intrat în PD în 2002. A fost vicepreședinte al biroului județean Vâlcea și a condus organizația de femei. La un moment dat, a fost pe lista acestui partid la europarlamentare, dar pe o poziție neeligibilă. În 2005, ajunge șef al AEP-Filiala Regională Sud. Din 2007, vine la București, ca vicepreședinte și apoi președinte al AEP. În 2009, e fotografiată la o reuniune a liderilor PDL. În 2015, însă, apare la un eveniment monden, ca nașă a deputatului PSD Mircea Drăgici.

Relu Fenechiu, „trofeul” Irinei Socol

Conform surselor noastre, Relu Fenechiu, fostul ministru al Transporturilor, a fost condamant recent la 3 ani şi 10 luni închisoare cu executare, după ce şi-a recunoscut vinovăţia într-un nou dosar în care este acuzat de DNA Ploieşti de trafic de influenţă, în beneficiul SIVECO, în formă continuată şi spălare de bani. Judecătorii au mai dispus confiscarea sumei de 901.526 de euro de la Relu Fenechiu, reprezentând obiectul infracţiunilor de trafic de influenţă şi spălare a banilor, fiind menţinut sechestrul pus de procurori pe bunurile fostului ministru. (R.F.)

Iohannis: Trebuie înlocuită

Președintele Klaus Iohannis a spus că șefa AEP trebuie înlocuită: „Nu cred că vor fi puse sub semnul întrebării (rezultatele alegerilor — n.r.) și nu cred că felul în care funcționează instituția va fi fundamental afectat. Este o instituție serioasă, lucrează de atâția ani cu problematica alegerilor și sunt convins că își va face treaba în continuare, dar în afară de acest fapt o cercetare a DNA asupra șefului acestei instituții este o surpriză foarte, foarte neplăcută”