DNA îl acuză pe un medic de o mită-record. Ar fi luat bani de la 491 de pacienți în 25 de zile

DIRECTIA NATIONALA ANTICORUPTIE, DNA

Un șef de serviciu din cadrul Casei Județene de Pensii Bihor este acuzat că ar fi primit șpagă de la 491 de pacienți în mai puțin de o lună.

Un medic primar, Vasile Sălăjan, şef Serviciu expertiză medicală din cadrul Casei Judeţene de Pensii Bihor, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) într-un dosar de luare de mită. El este acuzat că ar fi primit șpagă de la 491 de pacienți în doar 25 de zile, mai puțin de o lună.

Potrivit unui comunicat de presă, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Vasile Sălăjan, medic primar - şef Serviciu expertiză medicală din cadrul Casei Judeţene de Pensii Bihor, la data faptei, pentru luare de mită în formă continuată.

În rechizitoriul pe care l-au întocmit, procurorii anticorupţie susțin că, în perioada 11 mai - 15 iunie 2015 (25 zile lucrătoare), medicul Vasile Sălăjan ar fi primit șpăgile în mod direct şi prin diverși intermediari.

Pentru ce erau șpăgile

El a încasat, de la 491 de pacienţi, mai multe sume de bani, respective 90.370 lei și 17.760 de euro precum şi alte foloase care nu i se cuveneau. În schimbul mitei primite de la pacienți, medicul trebuia să îndeplinească diferite activități și să întocmească acte care intrau în atribuțiile sale de serviciu.

„Concret, aceste foloase ar fi fost primite de către medic în legătură cu: emiterea unor decizii medicale asupra capacităţii de muncă a persoanelor respective, încadrarea într-un grad de invaliditate, revizuirea medicală ori emiterea deciziei medicale asupra capacităţii de muncă”, arată anchetatorii, conform comunicatului de presă.

Reprezentanții DNA au anunțat că, în acestă cauză, a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra unor bunuri mobile şi imobile ce aparţin lui Vasile Sălăjan.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bihor, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii şi de a se dispune confiscarea extinsă cu privire la mai multe sume de bani, circa 7.000 acţiuni şi un imobil.