DNA, cu ochii pe Poliția Română. Fostul șef al IPJ Cluj, trimis în judecată. Cine mai e pe listă

Direcția Națională Anticorupție. Sursa foto: facebook / Direcția Națională Anticorupție

DNA a trimis în judecată pe fostul șef al IPJ Cluj, chestorul Mihai Rus, adjunctul său, comisarul Ciprian Neag, şeful Serviciului Rutier din instituţie, Aurelian Mircea Rotar şi doi poliţişti rutieri.

DNA, cu ochii pe Poliția Română: Dosar de abuz în serviciu și fals în declarații

Cei menționați mai sus vor fi judecați în stare de libertate, într-un dosar de abuz în serviciu şi complicitate la această infracţiune, fals în declaraţii şi complicitate la această infracţiune şi pentru omisiunea sesizării.

Mihai Rus fusese reţinut în luna iunie 2024, în urma unor percheziţii, după ce fusese prins conducând cu 110 kilometri la oră pe un tronson cu limita de viteză de 50 de kilometri pe oră. Iar în urma unei înţelegeri cu ceilalţi inculpaţi, acesta ar fi spus că o altcineva se afla la volan.

Așadar, DNA, au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate:

  • Mihai Rus, chestor de poliţie şi fost şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj, pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuată şifals în declaraţii,
  • Ciprian Neag, comisar şef de poliţie şi adjunct al şefului IPJ Cluj pentru omisiunea sesizării,
  • Aurelian Mircea Rotar, comisar şef de poliţie şi şef al Serviciul Rutier din IPJ Cluj.

De asemenea, au mai fost trimişi în judecată agenţii principali de la Serviciului Rutier al IPJ Cluj:

  • Ioan-Raul Paşca, pentru abuz în serviciu,
  • Cătălin-Claudiu Mureşanș, pentru pentru complicitate la abuz în serviciu.

DNA, cu ochii pe Poliția Română: Sursa foto: ziaruldecluj

Ce arată rechizitoriul procurorilor

În rechizitoriul procurorilor de la DNA se mai arată că la data de 29 aprilie 2024, inculpatul Rus Mihai, în calitatea menţionată mai sus, ar fi fost oprit pe raza municipiului Cluj-Napoca de un echipaj de poliţie din care făceau parte şi inculpaţii Mureşan Cătălin-Claudiu şi Paşca Ioan-Raul, acesta fiind surprins de aparatul radar, conducând autoturismul personal cu o viteză de 110 km/h pe un sector de drum unde limita de viteză maximă era de 50 km/h.

Mai exact, Rus Mihai împreună cu ceilalţi poliţişti cercetaţi în prezenta cauză ar fi stabilit o modalitate prin care conducătorului auto să nu i se aplice sancţiunea contravenţională prevăzută de lege şi să nu i se suspende dreptul de conducere potrivit dispoziţiilor legale, informează news.ro.