DNA colindă la Snagov, în colonia bogaţilor: "Primiţi cu procurorii?"

DNA colindă la Snagov, în colonia bogaţilor: "Primiţi cu procurorii?"

Tranzacţiile imobiliare din colonia locuită de bogaţii României urmează a fi luate la puricat, odată cu reţinerea primarului Apostol Muşat, pe motiv de corupţie.

Unii dintre miliardarii care şi-au construit domenii în Snagov au destule motive să nu doarmă liniştiţi: procurorii Anticorupţie vor verifica tranzacţiile imobiliare din fieful miliardarilor României, Snagov- Ilfov, odată cu reţinerea primarului Apostol Muşat într-un dosar de corupţie, pentru trafic de influenţă în formă continuată şi fals intelectual. Potrivit surselor EVZ, de la Primăria Snagov urmează a fi ridicate toate documentele care atestă tranzacţiile imobiliare făcute pe mandatele primarului Apostol Muşat. Fost cârciumar înainte de '89, acesta este un personaj controversat, iar numele său a fost vehiculat în numeroase scandaluri legate de interese imobiliare. Muşat a cerut de cinci ori mai mult ca Mladin Edilul a intermediat, pentru "doar" 2,5 milioane de euro, eliberarea şi avizarea unui plan parcelar şi emiterea documentelor cadastrale, în vederea alipirii şi intabulării mai multor terenuri, în suprafaţă totală de 23,8 hectare. Acestea nu se aflau, însă, pe raza Snagovului, ci pe cea a localităţii Jilava, aşa că Apostol Muşat a apelat la primarul celei din urmă comune, Adrian Mladin. Acesta a primit alţi 500.000 de euro pentru rezolvarea "afacerii".

Pentru ca documentele să fie avizate de Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, s-a apelat la vicepreşedintele Consiliului Judeţean Ilfov, Gheorghe Roman, zis Gigi. Partea acestuia a fost de 100.000 de euro. Interesant este faptul că deşi, iniţial, a cerut 1,1 milioane de euro pentru "serviciile" oferite, Apostol Muşat şi-a majorat, apoi, pretenţiile la 2,5 milioane. Astfel, proprietarul terenurilor s-a văzut nevoit să plătească 3,1 milioane de euro mită El i-a denunţat pe cei trei la DNA, astfel că are identitatea protejată. Primarii aveau interpuşi şi notari de casă Între edili şi persoana care i-a denunţat nu a existat niciodată încredere. Astfel, proprietarul terenurilor a trebuit să meargă la doi notari publici pentru a semna, în fals, că ar fi împrumutat sumele ce urmau a fi date mită de la doi apropiaţi de-ai primarilor. Aşa-zisul împrumut a fost garantat tot cu terenuri. Actele notariale erau menită să mascheze darea de mită, dar s-o şi garanteze. Astfel, odată cu primarii şi vicepreşedintele CJ Ilfov au fost reţinuţi şi doi notari publici - Roxana Curpene şi Eugenia Cuţaru -, dar şi interpuşii Ovidiu Szasz, fiul lui Adrian Mladin şi Ion Scaeţeanu, bun prieten de-al lui Apostol Muşat. 2,5 milioane de euro pentru omul primarului Snagovului Ambii notari publici cunoşteau faptul că actele pe care le legalizează nu reprezintă situaţia reală. Ba chiar, Roxana Curpene "l-a sprijinit şi ajutat pe Scaeţeanu Ion, în toate demersurile acestuia făcute în vederea obţinerii sumei de 2,5 milioane de euro de la denunţător", notează procurorii DNA. Celălalt notar, Eugenia Cuţaru, "l-a sprijinit şi ajutat pe denunţător să întocmească acte autentice, cunoscând că prin aceasta se atestă împrejurări necorespunzătoare adevărului, întrucât ascund şi totodată garantează darea darea unor sume mari de bani, cu titlu de mită, primarilor cpmunelor JIlava şi Snagov", mai precizează DNA. Potrivit DNA, care a colaborat cu Direcţia Generală Anticorupţie (DGA) a Ministerului Administraţiei şi Internelor în efectuarea cercetărilor, în cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane. "Afacerea" s-a derulat în perioada martie - noiembrie 2011. Edilul: "De tâmpit!" - am fost arestat Cele şapte persoane implicate în această "afacere" au fost reţinute marţi seara. Audierile au durat toată noaptea. Ei au fost prezentaţi, ieri, cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile, în faţa judecătorilor Curţii de Apel Bucureşti. Magistraţii continuau audierile la ora închiderii ediţiei noastre, astfel că nu fusese luată, încă, o decizie.

Întrebat de ziarişti, atunci când a fost adus cu cătuşe la Curtea de Apel Bucureşti, de ce a fost arestat, primarul Snagovului, Apostol Muşat, a răspuns sec, vizibil supărat: "De tâmpit!". Ceilalţi şase învinuiţi au evitat să facă vreo declaraţie. 3,1 milioane de euro este mita cerută de vicepreşedintele Consiliului Judeţean Ilfov şi primarii din Snagov şi Jilava "La rândul său, prin intermediul lui, Muşat Apostol, inculpatul Roman Gheorghe, vicepreşedinte CJ Ilfov, a pretins suma de 100.000 euro." COMUNICAT, DNA

Ne puteți urmări și pe Google News

DECLARAŢII DE AVERE Oficial, primarul din Snagov are o Dacia Potrivit declaraţiei de avere completate de controversatul primar Apostol Muşat în 2011, el deţine un autoturism Dacia, o casă şi terenul pe care aceasta este amplasată. Maşina a fost cumpărată în 2007, iar casa în 1998. Primarul are un salariu anual de 24.000 de lei, iar soţia sa - 8.000 de lei. Primarul din Jilava, Adrian Mladin, nici măcar nu s-a obosit vreodată să completeze declaraţii de avere şi interese, acestea neregăsindu-se nici măcar la Agenţia Naţională de Integritate (ANI). Vicepreşedintele CJ Ilfov, Gigi Roman, se poate considera, în schimb, un norocos, prin comparaţie cu "săracul" Apostol Muşat. Astfel, Gigi Roman deţine patru terenuri în "paradisul verde" Corbeanca, ce totalizează 20.000 de metri pătraţi, dar are şi un autoturism de teren, o limuzină şi un tractor. Vicepreşedintele CJ Ilfov câştigă anual aproape 60.000 de lei. Potrivit surselor EVZ, Gigi Roman se află în verificarea inspectorilor Agenţiei Naţionale de Integritate de mai multe luni de zile. Secretarul general al ANI, Horia Georgescu, a declarat ieri că inspectorii de Integritate s-au sesizat, din oficiu, împotriva tuturor celor trei funcţionari publici, reţinuţi de DNA.

DE NOTORIETATE "Afacerea Insula" sau cum i-a împroprietărit primarul Apostol Muşat pe Remus Truică şi jurnalistul Sorin Roşca Stănescu peste lacul Snagov, fără ca Apele Române să aibă habar Cătălin Antohe Primarul comunei Snagov, Apostol Muşat, este artizan al unuia dintre cele mai mari jafuri din domeniul public din România. Edilii comunei au încercat, în două rânduri, să promoveze planuri urbanistice prin care circa 30 de hectare din lacul Snagov, aflate pe o insulă - domeniu public al statului, au fost "retuşate" drept terenuri proprietate privată. Obiectivul final era construirea unei puzderii de vile P+1, care să-i îmbogăţească cu zeci sau sute de milioane de euro pe cei care au devenit "proprietarii" domeniului public. Beneficiarii tranzacţiilor sunt Remus Truică, şef al cancelariei primului ministru în perioada guvernării Năstase şi jurnalistul Sorin Roşca Stănescu. Au "secat" lacul Primul pas a fost aprobarea Hotărârii de Guvern 930/2002, când Truică era şeful cancelariei şi Muşat viceprimar al Snagovului. Hotărârea aproba, printre altele, inventarul domeniului public al comunei Snagov, în care a fost strecurat şi lacul Snagov, ca aparţinând domeniului public al comunei. În realitate, lacul a fost şi a rămas domeniu public al statului. Cinci ani mai târziu, pe 27 septembrie 2007, Consiliul Local Snagov a aprobat, ilegal, la propunerea lui Apostol Muşat (primar, începând din 2004), diminuarea suprafeţei "luciu de apă" a lacului Snagov, cu 22 de hectare.

CU HARTA-N FAŢĂ. Muşat ştie tot ce mişcă în Snagov FOTO: OCTAVIAN COCOLOŞ Hotărârea Consiliului Local nu putea opera asupra domeniului public al statului, chiar dacă edilii Snagovului aveau în spate hotărârea de guvern "strâmbă"! Consilierii comunei au mai aprobat includerea în inventarul din Hotărârea de Guvern a suprafaţei de 22 ha, dar la poziţia "TEREN", fără să aibă vreo aprobare în acest sens de la "Apele Române", administratorul lacului! După o lună, pe 31 octombrie 2007, Consiliul Local a trecut terenul de 22 hectare (tarlaua 10, parcela 117 Snagov) în domeniul privat al comunei. Afacerea era aproape gata... Cumpărătorii - Roşca Stănescu şi Truică În luna iunie 2009, primarul Apostol Muşat a împroprietărit pe insulă mai mult de o sută de cetăţeni ai comunei ori moştenitori ai acestora. Toţi cei puşi în posesie au vândut terenurile către "vecinii" Truică şi Roşca Stănescu, preţul vânzării fiind acelaşi - 15 euro pe metrul pătrat! Terenurile din domeniul public au fost preluate pe două tipuri de contracte: de vânzare - cumpărare (sfârşitul anului 2009 - începutul lui 2010) sau contracte de cesiune a drepturilor încheiate încă din 2008, înainte de "împroprietărire". În toate aceste contracte se regăseşte următoarea clauză: "Dau mandat expres cesionarului (Sorin Roşca Stănescu sau Remus Truică - n.r.) pentru obţinerea documentelor cu privire la acest teren". Asta s-a şi întâmplat - toţi cei care au încheiat astfel de contracte cu Roşca Stănescu sau Truică primind terenul.

PALATE. Impresionantul domeniu deţinut de controversatul miliardar Remus Truică, la Snagov. DNA ar putea ajunge în curând şi aici 22 hectare din Snagov au ajuns, graţie primarului Apostol Muşat, la Remus Truică COLONIA BOGAŢILOR Satul râvnit de milionari Preferată de fostul dictator Nicolae Ceauşescu, localitatea Snagov a devenit locul cel mai râvnit de către bogaţi după Revoluţie. Cine stătea în Snagov, era considerat bogat. În câţiva ani, mii de hectare au fost acoperite cu vile, iar malul lacului Snagov a fost acapart de case impunătoare şi de bărci cu mulţi cai putere. Fiecare metru pătrat de pământ din localitate s-a vândut, în anii de boom imobiliar, cu sute de euro, chiar cu peste 1.000 de euro. Astfel, oameni de afaceri ca Dinu Patriciu, Adriean Videanu, Remus Truică, Viorel Cataramă, Irinel Columbeanu, Elan Schwartzenberg, Attila Verestoy şi-au ridicat vile în Snagov. Iar, după ce a văzut că nu mai are spaţii pentru construit, edilul localităţii a găsit ideea salvatoare: să transforme extravilanul în intravilan. Astfel, în curând, -suprafeţe agricole, ferme, pârloagă şi chiar grădini ale localnicilor - vor fi transformate în zone intravilane, pe care se va putea construi. Asta, în baza noului Plan Urbanistic General al Snagovului, care a fost pus pe hârtie de edil împreună cu specialişii angajaţi de acesta. "Oricum, pe aici nu mai face nimeni agricultură. În plus, puţini sunt cei care mai au prin ogradă găini sau animale. Apoi, va fi mai uşor şi pentru oameni, deoarece foarte mulţi aveau jumătate de grădină în intravilan şi jumătate în extravilan, iar când veneau să achite taxele era destul de dificil", a explicat Apostu pentru EVZ, la începutul anului. Practic, după cumspunea primarul, dacă documentul va fi aprobat, Snagovul va câştiga 1.900 de hectare de teren construibil, care li se vor adăuga celor 1.300 de hectare de teren liber, pe care se pot ridica în orice moment alte noi vile. Citiţi şi:

  • Remus Truică şi Sorin Roşca Stănescu au "secat" Lacul Snagov