Tribunalul Cluj a decis să îl achite pe un auditor de la Curtea de Conturi Cluj, care a fost acuzat de luare de mită.
În cursul zilei de vineri, Tribunalul Cluj a dispus achitarea inculpatului Gheorghe Isai, trimis în judecată pentru luare de mită. Acesta a fost acuzat de procurorii DNA Cluj că ar primit mită un ponton, în valoare de 28.000 de lei.
Cu toate astea, după doi ani de proces, judecătorul a ajuns la concluzia că fapta descrisă de DNA, nu există.
De altfel, acesta a fost și temeiul juridic în baza căruia instanța Tribunalului Cluj a decis achitarea lui Isai.
”În baza art. 396 alin. (7) raportat la art. 16 alin. (1) lit. b) teza I din C. proc. pen., achită pe inculpatul Isai Gheorghe, – sub aspectul comiterii infracţiunii de luare de mită, prev. – fapta nu este prevăzută de legea penală”, se arată în sentința Tribunalului Cluj.
De asemenea, sechestrul dispus de procurorul DNA a fost ridicat, prin aceeași sentință.
Sentința Tribunalului Cluj nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel la Curtea de Apel Cluj.
Acuzat de luare de mită. DNA Cluj a suferit o grea lovitură.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că Isai Gheorghe, în calitatea lui de auditor la Curtea de Conturi, a primit mită.
El a mers în control la Primăria Turda, pentru a verifica situația finanțărilor de la obiectivul de investiții: Grădina Zoologică.
În acest context, pentru a întocmi un raport de control mai „blând”, Isai a primit mită un ponton.
”În sensul de a încadra diferitele nereguli constatate la execuția proiectului respectiv doar la categoria abateri, în condițiile în care unele dintre ele puteau face obiectul unor sesizări penale, inculpatul Isai Gheorghe ar fi primit de la doi oameni de afaceri (martori în cauză – subcontractori ai lucrărilor) cu titlu de mită un ponton în valoare de 28.000 lei”, se arată în rechizitoriu.
Procurorii mai susțineau că în raportul de control, Isai a constatat că prejudiciul la bugetul de stat este de 1.847.305 lei. În realitate, mai arată DNA Cluj, Isai ar fi avizat favorabil mai multe articole înscrise în situații de plată privind realizarea de clădiri la care lucrările nici nu fuseseră începute, la clădirile la care lucrările nici nu fuseseră începute.
”Folosul necuvenit a fost remis de martori inculpatului Isai Gheorghe la instigarea omului de afaceri, inculpat în prezenta cauză care, la vremea respectivă, era administratorul unei societăți comerciale, membră a asocierii care adjudecase inițial realizarea obiectivului menționat anterior”,se mai arată în comunicatul DNA.