Fraudă cu 24 de terenuri în zona de lux a Capitalei. Prejudiciul se ridică la 10 milioane de euro

DNA. Sursa foto: EVZ

Marți, 28 noiembrie, procurorii DNA au efectuat 11 percheziții domiciliare într-un dosar de corupție care vizează atribuirea ilegală a 24 de terenuri în cea mai scumpă regiune a Capitalei.

Este vorba de terenuri situate în zona Parcului Herăstrău. Terenuri care ar fi fost obținute prin falsificarea hotărârilor judecătorești cu ajutorul funcționarilor din Primării și de la Cadastru. Prejudiciul în acest caz ar fi de peste 10 milioane de euro. În rechizitoriu DNA procurorii menționează că faptele ar fi fost comise în perioada 2014-2023.

Percheziții DNA în 11 localități din București

Perchezițiile procurorilor s-au desfășurat în 11 localității din București la sediul unor societăți comerciale și la domiciliile mai multor persoane fizice.

Confruntat cu acest context într-un mesaj postat de Facebook, edilul din Sectorul 1 a precizat că s-a luptat pentru a nu permite ca Planul Urbanistic Zonal să fie aprobat.Totodată, Armand a dat de înțeles că fosta administrație PSD condusă de Dan Tudorache s-ar afla în spatele ilegalităților.

„Hoţia imobiliară din Parcului Herăstrău era vizibilă pentru toţi cetăţenii de bună credinţă” și că este clară „miza PUZ Sector 1 promovat de fosta administraţie PSD, în frunte cu Dan Tudorache: betonarea spaţiilor verzi şi liber la construit în Herăstrău şi Pădurea Băneasa”.

Ilegalități comise cu permisiunea funcționarilor publici

Persoanele vizate de DNA sunt acuzate că ar fi identificat de terenuri aflate în proprietatea statului ca urmare a sentințelor de expropriere. Ulterior, suspecții falsificau sentințele civile prin care atestau în fals dobândirea dreptului de proprietate prin uzucapiune și rapoarte de expertiză cadastrală.

În ultima fază terenurile erau înregistrate cu ajutorul angajaților de la Direcții de Impozite și Taxe Locale. După care intrau în scenă cei de la Oficiul de Publicitate Imobiliară. Angajații nu mai verificau autenticitatea documentelor cu toată că erau prezentate două decenii ai târziu de la data pronunțării.

Infracțiunile anchetate de DNA s-ar fi desfășurat și pe durata mandatului Firea

Odată ce înregistrarea frauduloasă era finalizată, terenurile intrau pe piață printr-un mecanism complex de spălare a banilor. La ora actuală pe terenurile respective au fost construite ansambluri rezidențiale. Profitul generat de aceste tranzacții s-ar ridica la aproximativ 10 milioane de euro. Infracțiunile s-ar fi desfășurat atât în timpul fostului primar general Gabriela Firea și au continuat și în mandatul lui Nicușor Dan.