DNA a făcut recurs în casație împotriva deciziei ÎCCJ pronunțate în celebrul dosar ANRP, în care a fost vizată Alina Bica și Dorin Cocoș

Sursa Foto: Arhiva EVZ

Nemulțumită de decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) în dosarul ANRP, Direcția Națională Anticorupție (DNA) a făcut recurs în casație împotriva acesteia. În urma hotărârii, niciunul dintre cei condamnați, printre care și fostul soț al Elenei Udrea, nu a primit condamnare.

Inculpații au fost trimiși în judecată de procurorii DNA Gheorghe Popovici și Dănuț Volintiru, care au plecat între timp la pensie, iar rechizitoriul a fost confirmat de Laura Codruța Kovesi pe când se afla la conducerea DNA.

DNA, nemulțumită de decizia ÎCCJ

Recursul în casație nu o are însă în prim-plan pe Alina Bica și nici pe ceilalți inculpați față de care Completul de 5 judecători ÎCCJ a pronunțat soluții de achitare. În schimb DNA vrea ca soluțiile date pe motiv de intervenție a prescripției în cazul fostei șefe ANRP Crinuța Dumitrean, fostul membru al Comisiei de despăgubi din cadrul ANRP Sergiu Diacomatu, și afaceriștii Gheorghe Stelian și Dorin Cocoș, să fie desființate.

Astfel, DNA consideră că Înalta Curte a greșit atunci când a dat soluții de achitare a procesului penal și acuză că s-a aplicat în mod eronat Decizia CCR 358/2022 privind prescripția. Aceștia motivează că instanța supremă ar fi trebuit să ignore decizia CCR și să dea întâietate dreptului Uniunii Europene.

Motivările DNA față de deciziile ÎCCJ

„Apreciem că în cauză este incident cazul de recurs în casatie prev. de art. 438 alin. I pct. 8 Cod procedura penală – întrucât în mod greșit Înalta Curte de Casație și Justiție – Completul de 5 Judecători a dispus încetarea procesului penal, în temeiul art. 16 alin. 1 lit. f Cpp, față de inculpații Dumitrean Crinuța Nicoleta, Diacomatu Sergiu Ionuț, Gheorghe Stelian și Cocos Dorin, pentru infracțiunile deduse judecații, motivat de împlinirea termenului general de prescripție a răspunderii penale.

Considerăm că instanța în mod greșit a apreciat ca obligatorie aplicarea în cauza a interpretării date de considerentele Deciziei CCR nr. 358/2022 prevederilor privind prescripția răspunderii penale, ca lege mai favorabilă, fără a avea în vedere că în cazul prescripției răspunderii penale Curtea Constituțională a României a pronunțat două decizii contradictorii (nr. 297/2018 si nr. 358/2022)”, se arată în recursul în casație formulat de DNA, potrivit luju.ro.

Dosarul 805/1/2022 a fost cel mai recent dosar deschis la Înalta Curte privind retrocedările făcute de ANRP. În luna aprilie a fost primul termen, iar obiectul principal al dosarului a vizat, ca de obicei, fapte de corupție, iar cel secundar, abuzul în serviciu.

De condamnări au scăpat şi Crinuţa Dumitrean (fost membru în Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP – 7 ani şi 6 luni de închisoare în primă instanţă), Sergiu Diacomatu (fost membru în aceeaşi comisie – 7 ani şi 6 luni în primă instanţă), dar şi omul de afaceri Gheorghe Stelian, care primise 6 ani de detenţie. Dorin Cocoș a fost condamnat la trei ani de închisoare.