Solicitarea formulată de Parchetul General, la sesizarea DNA, în dosarul vaccinurilor, a ajuns la Senat. Vizat este fostul prim-ministru, senatorul PNL Florin Cîţu. Chiar dacă este menționat în solicitarea DNA, fostul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, nu este vizat de o faptă penală.
Update. Alte nume de politicieni apar în dosar
Solicitarea de urmărire penală va fi prezentată în Biroul permanent al Senatului. Ulterior, aceasta va fi înaintată Comisiei juridice care va formula un punct de vedere și o va transmite mai departe în plen.
Ședință la Senat pentru ridicarea imunității lui Florin Cîțu
Sunt vizaţi fostul premier Florin Cîţu şi foştii miniştri ai Sănătăţii Vlad Voiculescu şi Ioana Mihăilă
Florin Cîțu, fostul premier liberal, Ioana Mihăilă și Vlad Voiculescu, foști miniștri ai Sănătății (USR), sunt vizați de o anchetă a DNA. Acuzațiile sunt de abuz în serviciu și complicitate. Este vorba despre achiziția de vaccinuri împotriva Covid, în pandemie. Conducerea DNA a transmis procurorului general referatul cauzei, solicitând sesizarea Președintelui și a Senatului.
Dat fiind că Florin Cîțu este un fost premier, actual senator, iar ceilalți doi au fost miniștri, este nevoie de acordul celor două instituții pentru a începe urmărirea penală.
„În conformitate cu prevederile constituționale și legale, procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție a transmis procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție referatul cauzei, în vederea sesizării Președintelui României și Senatului României pentru formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale față de trei persoane, cu privire la săvârșirea unor infracțiuni de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, forma participației penale fiind autoratul și, respectiv complicitatea”, se arată într-un comunicat al DNA.
Este vorba despre o anchetă cu un prejudiciu de aproximativ un miliard de euro. Dosarul de urmărire penală, în copie, este compus din 27 de volume.
Florin Cîțu vizat de anchetă penală
Solicitarea DNA cu privire la cei este bazată pe probe din care se conturează suspiciunea rezonabilă. Procurorii au suficiente indicii care să confirme că cei trei foști demnitari sunt responsabili. Dacă vor primi undă verde, DNA va începe urmărirea penală împotriva lui Florin Cîțu, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă.
„În prezenta cauză, în contextul menționat mai sus, sunt cercetate aspecte legate de modalitatea în care, în perioada ianuarie - mai 2021, persoane din Guvernul României, cu încălcarea dispozițiilor legale și în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziției, ar fi contractat un număr mult mai mare de doze de vaccin (Pfizer și Moderna), în condițiile în care numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane”, se arată în comunicatul care îl vizează pe Florin Cîțu, pe Vlad Voiculescu și pe Ioana Mihăilă.
Liberalii pregătesc excluderea lui Florin Cîțu
Surse din PNL susțin că partidul nu va face zid în jurul lui Florin Cîțu. Senatorii liberali vor vota pentru ridicarea imunității fostului președinte. Iar imediat după acest moment, conducerea partidului va aplica prevederile statutare.
Cel mai probabil, Florin Cîțu va fi exclus din partid, în funcție de evoluția dosarului său penal. Liberalii au introdus în propriul statut prevederi conform cărora cei vizați de acuzații de corupție își pierd funcțiile publice și pe cele deținute în partid.
Ce susțin procurorii DNA
Conform sursei citate, vaccinurile contractate înainte de 1 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru 23 milioane persoane. Cu toate acestea, Cu toate acestea, „două dintre cele trei persoane față de care se solicită formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale, beneficiind de ajutorul celei de a treia”, ar achiziționat încă 52.805.690 doze. Este vorba, așa cum arătam mai sus despre Florin Cîțu, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă.
Valoarea acestora se ridica la 1.005.498.687 euro, plus TVA, sumă care constituie prejudiciu adus bugetului statului.
„Persoanele față de care s-a solicitat sesizarea Președintelui României și Senatului României pentru formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale beneficiază de prezumția de nevinovăție”, se mai arată în comunicatul DNA.
Contextul în care s-a făcut achiziția
În 2020, Comisia Europeană a lansat Strategia europeană privind accelerarea dezvoltării, fabricării și distribuției vaccinurilor împotriva COVID-19. Oficialii europeni propuneau o abordare centralizată pentru achiziția unor opțiuni viabile de vaccinuri. Iar acest lucru a presupus negocierea unor acorduri de achiziție anticipată cu producătorii, în numele statelor membre. La momentul respectiv guvernul României era condus de Florin Cîțu.
Vaccinurile urmau să fie distribuite statelor UE în funcție de numărul populației. Iar decizia cu privire la vaccinarea prioritară a anumitor categorii de populație revenea autorităților acestor state.
Statele membre aveau posibilitatea să utilizeze, într-un termen de 5 zile de la notificare, o clauză de „opt-out”, astfel că nu erau obligate să suporte niciun fel de contribuție pentru vaccinurile pe care nu le solicitau. Florin Cîțu în calitate de premier nu a optat pentru o astfel de notificare.