Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a dat un răspuns ferm premierului ungar, Viktor Orbán, după ce acesta a sugerat Ucrainei să renunțe la contraofensivă și să înceapă negocierile cu Federația Rusă.
„Aceasta este o logică perversă, o logică bolnavă, care a eșuat complet în perioada 2014-2022”, a punctat Kuleba. „Dacă vrei să ajuți, folosește-ți conexiunile și contactele și convinge-l pe Putin să părăsească Ucraina”, a mai completat ministrul, potrivit știripesurse.ro.
Zilele trecute, Orban i-a cerut Ucrainei să oprească contraofensiva și să negocieze cu Putin. Premierul Ungariei consideră că cel mai bine ar fi ca Ucraina să oprească contraofensiva și să se așeze la masa negocierilor cu Rusia, pentru a nu-și „distruge propriul popor”.
Orban a cerut Ucrainei negocieri cu Putin
Potrivit lui Orban, contraofensiva este „o problemă pentru ucraineni”. „Chiar și un om ca mine, care a fost un an și jumătate în armată, știe sigur că, dacă atac, voi avea de trei ori mai multe victime decât cel care se apără”.
„Pentru o țară a cărei populație este o mică parte din populația părții adverse să lanseze atacuri militare la scară largă în astfel de circumstanțe este vărsare de sânge. Trebuie să facem totul, chiar înainte de începerea contraofensivei, pentru a convinge părțile de necesitatea unui încetări a focului și a unor discuții de pace”, a mai adăugat Orban.
Premierul ungar susține că pentru ucraineni „chiar și în cel mai bun caz, este imposibil să se obțină un rezultat mai bun în prima linie, pe câmpul de luptă, decât rezultatul care ar putea fi obținut prin negocieri”.
„A fost posibil să se obțină ceva în negocierile de dinainte de război. Sau dacă nu se putea realiza nimic mai bun decât prin război, atunci ce a fost războiul?” a întrebat Orban, un apropiat de Putin.
Indonezia a propus un plan de pace, dar acesta a fost respins de Kiev
Ministrul Apărării din Indonezia, Prabowo Subianto, a prezentat sâmbătă un plan de pace pentru conflictul din Ucraina în fața oficialilor din domeniul apărării din întreaga lume, adunați la Singapore.
Propunerea indoneziană include mai multe aspecte, printre care încetarea focului „în pozițiile actuale” și crearea unei zone demilitarizate prin retragerea de la poziția fiecărei părți pe o distanță de 15 kilometri. De asemenea, planul propune organizarea unui referendum sub supravegherea ONU în zonele disputate de ruși și ucraineni.
Propunerea Indoneziei vine în urma vizitei președintelui indonezia Joko Widodo la Moscova și Kiev, unde s-a oferit să joace rolul de mediator, potrivit aceleiași surse.