Deşi se voia un divorţ liniştit, despărţirea soţilor Columbeanu se transformă într-o bătălie pentru custodia fetiţei. Decizia va stabili şi modul în care se vor împărţi veniturile omului de afaceri.
Prima apariţie în presă a omului de afaceri Irinel Columbeanu a adus lămuriri atât asupra procesului de divorţ iniţiat de Monica, cât şi a ceea ce a însemnat căsnicia lor.
Supărat pe modul în care magistraţii de la Judecătoria Buftea au gestionat începutul procesului de divorţ, Columbeanu mărturiseşte că s-a simţit deranjat de modul în care a aflat că termenul primei înfăţişări a fost mutat astăzi. "Nu am luat în seamă prima dată. Printr-o minune s-a făcut această cerere de preschimbare a termenului (de la 21 martie la 25 februarie - n.r.), iar până acum nu am primit nicio citaţie", susţine Irinel, adăugând că din "pură întâmplare" s-a prezentat ieri-dimineaţă la judecătorie.
"Puteam nici să nu mă prezint", a spus omul de afaceri, "procesul ar fi avut loc cu consecinţele de rigoare". Cu toate acestea, Irinel nu pare să-i poarte pică soţiei sale, pe care o consideră victimă a propriei naivităţi, dar şi a "prietenilor" din presă în care a a avut prea multă încredere, ignorând astfel recomandările lui.
"Monica nu m-a ascultat, iar ceea ce s-a întâmplat a fost o chestie regizată şi finaţată de «prietenii» ei din presă", spune Irinel, adăugând că, dacă ar fi să o ia de la capăt, "nu aş mai lăsa-o să facă multe, inclusiv să se expună mediatic".
Proces "de carieră"
"Milionarul din Izvorani" susţine că a aflat despre divorţ din ziare şi că nu a mai fost nevoie să vorbească despre asta cu Monica, mai ales că legătura dintre ei s-a încheiat pe 26 decembrie, când aceasta l-a informat că pleacă în Statele Unite, fără a oferi detalii cu privire la locul unde va sta şi nici la cum va avea grijă acolo de micuţa Irina.
Irinel solicită custodia Irinei, aşa cum e "normal", spune el, justificând şi prin aceea că fetiţa a mărturisit că-şi doreşte să rămână în ţară şi că nu se simte bine în SUA. Cu toate acestea, Irinel o citează chiar pe Monica atunci când vorbeşte despre ipoteza unei împăcări şi spune "niciodată să nu spui niciodată".
Pentru el, cererea de încredinţare prin ordonanţă preşedinţială înaintată de soţia lui, care se va judeca luni, este "o tentativă de furt de copil", în timp ce procesul, aşa cum arată el acum, este unul "de carieră", prin care avocata Monicăi doreşte afirmarea.
"Am şanse 100% să obţin custodia Irinei", spune afaceristul, care este convins că miza procesului nu sunt banii, ci Irina, fetiţa lor în vârstă de 4 ani. "Nu e bătaie pe bani şi sper să nu devină prin prisma copilului", afirmă Irinel, care confirmă că Monica nu a emis pretenţii financiare, nici măcar pensie alimentară.
DUELUL AVOCAŢILOR
Nivelul pensiei alimentare, una dintre mize
Pentru că, aşa cum spune Irinel, "am lăsat presa, mai ales cea tabloidă, să ne otrăvească vieţile", cei doi soţi Columbeanu au ajuns la divorţ, a cărui miză declarată este fetiţa lor, Irina, dar şi sume de bani despre care, până acum, s-a vorbit numai la nivel de speculaţie. Tabloidele titrau ieri că Monica vrea "un sfert din banii lui Iri".
Pentru că mulţi au crezut că este vorba despre o pătrime din toată averea lui Irinel, Cătălin Dancu, unul dintre avocaţii familiei Columbeanu, a adus lămuriri în această privinţă, dar şi asupra procedurilor juridice specifice în astfel de cazuri.
Astfel, un sfert din avere se referă la un sfert din veniturile lui Columbeanu pentru pensia de întreţinere a Irinei, fetiţa cuplului, în vârstă de 4 ani. "Legea română prezumă comunitatea de bunuri jumătate- jumătate, partea interesată face dovada contrară că, de fapt, una dintre părţi are majoritatea averii dobândite şi dovedeşte acest fapt cu acte", spune Dancu.
În acest context, dacă părţile ajung la un acord autentificat la notar cu privire la împărţirea averii, instanţa ia act de această tranzacţie autentică şi o cuprinde în motivarea sentinţei de divorţ. Astfel, se ajunge la un partaj comun agreat de toţi.
În cazul în care nu se înţeleg, iar partajul nu mai este de comun acord, instanţa face probe şi stabileşte care este cota fiecăruia în funcţie de cât au contribuit efectiv fiecare la dobândirea averii în timpul căsătoriei. Restul sunt bunuri proprii ale fiecăruia dintre soţi şi nu pot face obiectul unui partaj.
Instanţa decide soarta Irinei
Potrivit sursei citate, în cererea de divorţ înaintată de Monica este cerută o treime din veniturile viitoare ale lui Columbeanu, în cazul în care instanţa îi va da ei câştig de cauză. La fel de bine se poate ca Irinel să fie cel care primeşte custodia pentru că, aşa cum spune avocatul Cătălin Dancu, ideea învechită potrivit căreia copilul trebuie încredinţat mamei, "idee moştenită de la Elena Ceauşescu, care considera că numai mamele nu sunt beţive şi curve", nu se mai aplică acum. Decizia va fi luată de magistraţi şi în urma unei anchete sociale.
Şi în ceea ce priveşte acordarea şi valoarea pensiei alimentare există două variante, lămureşte avocatul. "Nici un judecător din România nu poate să nu fie de acord că unui copil la 4 ani, dacă îi dai acum 1.000 de euro pe lună, banii îi sunt suficienţi pentru a avea cele necesare traiului. Indiferent de ce spune mama", susţine Cătălin Dancu. Altă variantă este ca valoarea pensiei să fie stabilită de judecător.
Legat de afirmaţia avocatei Monicăi Columbeanu, Zamfira Floarea Stepănescu, potrivit căreia micuţa Irina "nu a beneficiat în toată această perioadă de niciun ajutor din partea tatălui. Totul a fost plătit de Monica", magistratul explică faptul că acestea sunt "minciuni de interpretare pe care are dreptul să le facă, dar pare absurd să susţii aşa ceva. În plus, nu se poate face dovada". Şi Irinel a susţinut ieri că soţia sa nu a emis pretenţii financiare.
Una dintre nemulţumirile lui Irinel, în afară de faptul că nu a primit nicio citaţie până în prezent, este şi aceea că termenul primei înfăţişări a fost stabilit prea repede. Aceasta s-a întâmplat din cauză că motivaţia este "divorţ prin acordul părţilor, din culpă comună fără motivare. Orice judecător, în momentul în care vede că părţile îşi însuşesc direct culpa comună, nu se opune", explică Dancu. În legătură cu încredinţarea Irinei, "este clar că pune o presiune psihologică asupra lui Columbeanu pentru ca ea să aibă la îndemână ce să reglementeze în eventualitatea unei rente viagere", explică avocatul.