Așa cum am procedat în atîtea momente postdecembriste cu evenimente secretoare de enigme, voi căuta pe cît posibil să rămîn în hotarele datelor exacte. Și cum nu sînt jurnalist de teren și nici n-am la dispoziție nu o redacție, dar nici măcar un colaborator de teren, voi încerca să descopăr adevărul din analiza din bibliotecă a faptelor. E ceea ce face, de altfel, nu numai Istoricul Clipei, dar și istoricul în general, care scrie cu datele și documentele în față, interpretîndu-le din perspectiva dată de logica viețiii. Precizez asta, deoarece în astfel de împrejurări, atît istoricul clipei, cît și istoricul nu numai că pot, dar sînt obligați să raporteze faptele la logica vieții.
Unul dintre lucrurile pe care le-am făcut de îndată ce m-am întors în țară a fost descoperirea și consemnarea documentelor oficiale. Din acel moment urmăresc și plasez în foldere special deschise pentru asta tot ce se difuzează -evident, nu de genul neroziilor debitate de televiziunile de știri- despre Cazul Caracal. Deși – așa cum scriam în numărul anterior – acestea sînt puține și sărace în informații, pentru a da posibilitate manipulării prin trucul „din surse”, simpla lectură a documentelor oficiale îți atrage atenția asupra unor bizarerii. Una și nu dintre cele minore e pasarea dosarului de la o instituție la alta prin declinarea de competență pentru a ajunge în final la DIICOT structura centrală, sub conducerea directă a lui Felix Bănilă. Cum s-a ajuns aici? Ne răspund documentele oficiale.
Un Comunicat al Parchetului General emis sîmbătă, 27 iulie 2019, la ora 12.30, „pe baza mandatului dat de Judecătoria Caracal în virtutea dosarului penal de lipsire de libertate în cazul minorei Alexandra Măceșanu, în dimineaţa zilei de 26.07.2019, ora 06.00, polițiști de la Poliția Caracal, împreună cu polițiști de la Serviciul de Investigații Criminale din cadrul IPJ Olt sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lîngă Judecătoria Caracal au intrat în locuința lui Gheorghe Dincă pentru o percheziție menită a descoperi minora dispărută”.
Același Comunicat precizează că:
„Întrucît pe parcursul desfăşurării percheziţiei au rezultat indicii privind săvîrşirea infracţiunii de omor, prin ordonanţa emisă în dimineaţa zilei de 26.07.2019, Parchetul de pe lîngă Judecătoria Caracal şi-a declinat competenţa în favoarea Parchetului de pe lîngă Tribunalul Olt, pentru efectuarea de cercetări sub aspectul săvîrşirii infracţiunii de omor, prev. de art. 188 alin. 1 C.p.”
Așadar, deși au intrat pentru a vedea dacă minora e la Gheorghe Dincă, polițiștii, sub conducerea procurorului de caz, Cristian Popescu, premiatul Codruței Kovesi, au ajuns rapid la concluzia că minora a fost ucisă.
Nici că a fost luată, nici că ar fi pe undeva prin Caracal sau prin vreun colț al gospodăriei.
Pur și simplu că e deja moartă.
Tot Comunicatul arată ce a făcut Parchetul de la Slatina:
„Ca urmare a declinării competenţei, cauza a fost înregistrată pe rolul Parchetului de pe lîngă Tribunalul Olt, iar prin ordonanţă s-a dispus începerea urmăririi penale cu privire la săvîrşirea infracţiunii de omor calificat, prev. de art. 188 alin. 1 C.p. rap. la art. 189 alin. 1 lit. a, h C.p. În continuare, procurorul din cadrul Parchetului de pe lîngă Tribunalul Olt desemnat cu instrumentarea cauzei a procedat la cercetarea la faţa locului, împreună cu echipele de poliţie din cadrul IPJ Olt – Serviciul Investigaţii Criminale, Poliţiei Municipiului Caracal, IGPR – DIC şi criminalişti din cadrul Serviciului Criminalistic IPJ Olt şi INC.
În cursul cercetării la fața locului s-au prelevat mai multe categorii de urme criminalistice, care urmează a fi procesate în perioada imediat următoare pentru clarificarea tuturor împrejurărilor cauzei. În virtutea rolului de coordonare, Secția de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lîngă Înalta Curte de Casație și Justiție a acordat sprijin în derularea activității menționate anterior.”
Pînă la 23, cînd Gheorghe Dincă a fost scos cu duba din incintă, s-au făcut cercetări pentru infracțiunea de omor calificat. Ulterior s-a dovedit că e vorba de un omor. Ar fi fost normal ca dosarul să fi rămas la Parchetul de pe lîngă Tribunalul Olt.
Vine însă lovitura.
Intră pe fir Serviciul Teritorial Craiova al DIICOT.
Un Comunicat al DIICOT de sîmbătă 27 iulie 2019 ne informează că la unu noaptea, vineri spre sîmbătă, cazul a fost preluat de DIICOT Craiova: La data de 27.07.2019, ora 01.00 AM, Parchetul de pe lîngă Tribunalul Olt a dispus declinarea competenței materiale și teritoriale de efectuare a urmăririi penale privind săvîrșirea infracțiunii de trafic de persoane, prev. de art.210 C.p. Alin. 1 lit. a C.p., în favoarea DIICOT-S.T. Craiova, cauza fiind reunită la dosarul înregistrat anterior.”
În noaptea de 26 spre 27 iulie 2019, cînd Parchetul de la Slatina, începuse deja cercetările la fața locului într-un caz de omor calificat, sprijinit chiar de Parchetul General, DIICOT Craiova îndreaptă ancheta către viol și trafic de persoane: „Prin ordonanța din data de 27.07.2019 a DIICOT-S.T.Craiova s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpatului Dincă Gheorghe, sub aspectul săvîrșirii în concurs, a infracțiunilor de trafic de minori și viol (...)”.
Omorul devine trafic de minori și viol. Dosarul a trecut deja la o a treia instituție. Fiecare dintre cele două anterioare, a investigat o infracțiune diferită. Parchetul din Caracal lipsirea de libertate. Parchetul din Slatina, omorul calificat. DIICOT Craiova anchetează violul și traficul de minori. Se înțelege că un timp prețios se pierde cu schimbarea obiectivului cercetării la fața locului.
Nici una dintre aceste acuzații nu se confirmă deocamdată. Cum nu se confirmă nici acuzația de omor. Nu era nici măcar un indiciu că Gheorghe Dincă făcea parte dintr-o rețea de trafic de minori. Nu se găsise nici o probă c-o violase pe Alexandra, în afara răspunsului ei la întrebarea operatoarei de la 112. E limpede că DIICOT forțează competența pentru a putea prelua dosarul. De ce? Pentru ca dosarul să ajungă la Centru sub conducerea directă a lui Felix Bănilă. Un Comunicat din 1 august al DIICOT central ne anunță:
„Prin ordonanţa din 01.08.2019, procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate şi Terorism (...) a dispus preluarea dosarului nr. 203/ D/P/2019, înregistrat la Serviciul Teritorial Craiova de către D.I.I.C.O.T – Structura Centrală – Secția de Combatere a Criminalității Organizate.
Prin ordonanţă s-a apreciat că, avînd în vedere complexitatea cauzei, mediatizarea excesivă a acesteia, precum și resursele tehnice logistice și umane necesare aflării adevărului judiciar, preluarea dosarului de la ST Craiova la Structura Centrală a D.I.I.C.O.T. ar contribui la stabilirea corectă a situației de fapt, prin administrarea tuturor probelor necesare și utile cauzei cu respectarea drepturilor procesuale ale părților. ”
Duminică, 28 iulie 2019, urmare a recunoașterii celor două omoruri, DIICOT Craiova extinde acțiunea penală la omor deosebit de grav. Cu toate acestea Dosarul rămîne la DIICOT. Dacă e vorba de o cauză complexă, Dosarul trebuia preluat de Secția de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lîngă Înalta Curte de Casație și Justiție și nu de DIICOT.
Cel puțin pînă la ora actuală ancheta n-a dezvăluit o clipă existența unui trafic de persoane, singurul motiv pentru care DIICOT ar avea competența de anchetă. Toate datele oferite pînă acum de comunicatele oficiale vorbesc de un individ singuratic care a luat mai mult sau mai puțin cu forța două minore, pe care le-a violat, după care le-a ucis. Dar chiar și în acest caz dosarul nu e de competența DIICOT. DIICOT înseamnă Direcția de investigarea infracțiunilor de criminalitate organizată și terorism. Așa cum îi spune și numele DIICOT se ocupă de crima organizată și de terorism. Pînă acum, potrivit datelor oficiale, Cazul de la Caracal n-are nici o legătură nici cu crima organizată, și nici cu terorismul. E un caz de două omoruri comise de un singur individ fără nici o legătură cu altcineva. E drept e un omor sadic, ieșit din comun, și o cauză de mare emoție colectivă. În materie de competență însă a unei instituții precum DIICOT, cîtă vreme nu e vorba de o rețea de crimă organizată, cazul de la Caracal e de competența Parchetului general. Au trecut de la declanșarea investigației 10 zile. De la preluarea cazului de către DIICOT Craiova au trecut 9 zile. În toată această perioadă, chiar și în cea în care ancheta a fost preluată de DIICOT central nu s-a întrezărit o clipă posibilitatea ca ancheta să meargă și pe pista traficului de persoane. Pînă acum, chiar și profesioniștii cu care se laudă DIICOT central n-au făcut altceva decît să caute probe pentru incriminarea lui Gheorghe Dincă pentru omor calificat. Nicio clipă nu s- a luat în calcul nu posibilitatea ca fetele să trăiască, luate de o rețea internațională de trafic de carne vie, dar nici măcar posibilitatea ca Gheorghe Dincă să facă parte din această rețea, asasinatele fiind urmarea scăpării de sub control a evenimentelor.
Nu exclud posibilitatea ca DIICOT să meargă și pe pista crimei organizate, ba chiar să fi avansat serios pe această pistă și ca toată concentrarea pe asasinul singuratic să fie o tactică de a nu trezi suspiciunea rețelei.
Pînă cînd n-au loc primele arestări în cadrul pistei de crimă organizată nu putem vorbi de competența DIICOT.
Ce risc există prin depășirea competenței?
Ca un judecător corect de la Camera preliminară să respingă rechizitoriul pe motiv că nu era de competența DIIOT anchetarea unui caz de omor deosebit de grav, cîtă vreme nu există trafic de persoane. Dacă DIICOT nu urmărește și pista asta, tare mă tem că scopul preluării dosarului a fost salvarea lui Gheorghe Dincă.