Farmaciile şi spitalele nu vor fi aprovizionate vineri cu medicamente, pentru că depozitele din ţară vor fi închise pentru o zi.
Decizia de a sista livrările pentru o zi a fost luată de asociaţiile distribuitorilor şi importatorilor de medicamente, în urma refuzului ministrului sănătăţii de a ajusta preţurile la medicamente în funcţie de cursul valutar. Distribuitorii susţin că au pierderi de peste 20 de milioane de euro din cauza unui ordin dat de ministrul Eugen Nicolăescu, care nu a mai permis ajustarea preţului la medicamente în funcţie de cursul valutar, din luna mai 2007. Practic, medicamentele care sunt importate din Uniunea Europeană sunt cumpărate la 3,7 lei pentru un euro, în timp ce preţul este blocat de MS la 3,3 lei. Dacă MS nu va reacţiona, protestul va continua în luna mai cu două zile de oprire a distribuţiei în prima săptămână, apoi pentru trei zile în săptămâna următoare, susţin reprezentanţii asociaţiilor distribuitorilor de medicamente.
Bolnavii de cancer şi diabet, în pericol
„În prezent, sunt peste 1.000 de medicamente ale căror preţuri nu acoperă nici măcar costurile de distribuţ ie, pacienţii beneficiind de aceste medicamente fără ca statul să plătească acest serviciu“, a declarat ieri Viorel Vasile, preşedintele Asociaţiei Distribuitorilor de Medicamente din România (ADMR). Printre medicamentele în cauză, sunt mai ales produse recomandate diabeticilor (insuline), bolnavilor cu HIV-SIDA, celor care suferă de cancer sau au trecut printr-un transplant.
Protestul distribuitorilor va începe vineri, 18 aprilie, cu închiderea a peste 90% din depozitele de medicamente. „Această zi în care se opresc livrările nu va crea probleme, fiindcă în farmacii există stocuri. Vom lua o pauză de două săptămâni în perioada sărbătorilor, iar din luna mai închidem succesiv depozitele pentru mai multe zile: două zile în săptămănă 5-9 mai, trei zile în urmă- toarea săptămână etc.“, a mai spus Viorel Vasile.
Distribuitorii susţin că nu mai pot continua să cumpere medicamentele în euro şi franci elveţieni, la nivelul pe care aceste monede îl aveau în luna mai 2007. „Practic, medicamentele în euro le cumpărăm la 3,7 şi le vindem la 3,3. În curând, vom fi obligaţi să închidem depozitele. Nu mai putem continua aşa, ministrul Eugen Nicolăescu trebuie să accepte reajustarea preţurilor în funcţie de devalorizarea leului“, mai susţin reprezentanţ ii distribuitorilor.
Aceştia au acţionat în instanţă Ministerul Sănătăţii pentru decizia luată şi susţin că se vor adresa şi Comisiei Europene „pentru că acţiunile Guvernului duc distribuitorii spre faliment“.
EXEMPLE
Medicamente care se vând sub preţul de achiziţie
Reprezentanţii distribuitorilor de medicamente susţin că în farmacii sunt peste 1.000 de produse de import care se vând fie sub preţul de achiziţie, din cauza devalorizării leului, fie au un adaos care nu acoperă costurile de import, vânzare şi distribuţie. Vă prezentăm câteva dintre medicamentele în cauză: 1. Myfortic - produs indicat pacienţilor care au făcut un transplant renal (-8,9%);
2. Voltaren Retard - antiinflamator prescris în afecţiuni reumatismale (-5,1%);
3. Retin A Cremă - produs indicat ca terapie locală pentru tratamentul acneei vulgare (-5%);
4. Nitroderm TTS - vasodilatator coronarian, utilizat pentru prevenţia crizelor de angină pectorală (-5%);
5. Exelon - utilizat pentru tratarea pacienţ ilor cu forme uşoare până la moderat grave de Alzheimer (demenţă) (-5%);
6. Elidel - folosit pentru afecţiuni dermatologice (dermatite atopice, psoriazis) (-5%);
7. Sandostatin - indicat la pacienţii cu acromegalie, la care nu se poate interveni chirurgical; produsul este prescris şi pentru controlul diareei refractare asociate SIDA ori pentru prevenirea complicaţ iilor chirurgiei pancreatice. (-5%)
8. Nyolol gel - produs prescris pentru afecţiuni oftalmologice, cum este glaucomul (-4,9%)
9. Calciumfolinat - în asociere cu 5-Fluorouracil, acest produs este folosit în tratamentul cancerului colorectal avansat. (-4,9%)
10. Fludara - folosit în leucemiile cronice (-4,9%) (Mihaela Năftănăilă)