Distribuirea cardului de sănătate, amânată, din nou, pentru noiembrie

Reprezentanții pacienților susțin că 75% din banii care se duc pe plata serviciilor poștale pentru distribuirea cardurilor puteau fi economisiți dacă s-ar fi apelat la primării.

Distribuirea cardului de sănătate la nivel național se va face în luna noiembrie 2014, potrivit ultimei estimări făcute de reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Deși despre acest card se vorbește din 2006 și ar fi trebuit să fie funcțional din 2007, acest lucru nu s-a întâmplat nici până astăzi, singurele carduri distribuite fiind cele 8.000 de care au beneficiat bolnavii cu dializă.

Alt șef la Casă, alte termene

Fostul șef al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Cristian Bușoi, declara că până la finalul lui august 2014 producția cardurilor de sănătate va fi încheiată și cea mai mare parte a acestora va fi distribuită prin poștă.

În prima etapă, era vorba despre 10 milioane de carduri distribuite în mai-iunie, urmând ca restul să fie lăsat pentru august - septembrie. În plus, Bușoi făcea apel la furnizorii de servicii medicale să-și cumpere cititoare.

Reprezentanții CNAS spun acum că, de fapt, nu ar fi fost vorba niciodată despre distribuirea cardurilor în august 2014, ci doar de terminarea producției lor. „Procesul de implementare a cardului național se desfăşoară în termenele stabilite de conducerea CNAS” se arată în răspunsul Casei. Potrivit aceleiași surse, „CNAS a organizat licitația pentru desemnarea furnizorului de servicii de distribuire a cardului la nivel național, iar procesul va demara imediat ce va fi încheiat contractul cu operatorul de servicii desemnat în urma licitației”.

Potrivit unui comunicat postat pe site-ul instituției, până la finalul lunii septembrie, vor fi parcurse toate etapele pentru atribuirea contractului- cadru a cărui valoare este de circa 38 de milioane de lei, fără TVA. Plata serviciilor de distribuție ar trebui să fie făcută din fondurile de asigurări de sănătate și se va realiza în baza acordului încheiat de CNAS cu operatorul de servicii poştale, Poșta Română, desemnat în urma licitației.

Potrivit lui Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților, 75% din banii dați pe distribuirea cardurilor ar fi putut fi economisiți: „Noi i-am propus ministrului Nicolăescu să distribuie cardurile prin primării. Era mai simplu. I-am făcut și un calcul din care rezulta că 75% din bani care se dau acum pe serviciile poștale puteau fi economisiți. Să nu uităm că sunt sume scoase din buzunarul fondului pentru asigurări de sănătate”. Ministrul s-a schimbat, la fel și șeful Casei și, odată cu ei, a murit și propunerea.

Peste 12 milioane de carduri tipărite

Până acum au fost tipărite 12.413.414 carduri naționale pentru persoanele asigurate cu vârsta de peste 18 ani, susțin reprezentanții CNAS. În lipsa cardurilor, nici medicii de familie nu și-au cumpărat cititoare. Dr. Daniela Ștefănescu, vicepreședintele Societății Naționale a Medicilor de Familie din București- Ilfov, spune că nici nu-și va cumpăra până nu va primi scrisoare de la Casă. „Logic și firesc este ca CNAS să mă informeze. Deocamdată, nu am pacienți cu carduri, deci nu am nici cititor”.

Expertul în politici de sănătate, Sorin Paveliu, consideră că introducerea cardului de sănătate ar fi un enorm pas înainte însă nu sunt rezolvate alte probleme „Este o problemă cu sistemul informatic care funcționează foarte greoi. Sunt probleme tehnice. Mă tem că sistemul nu a fost bine configurat”. Proiectul cardului de sănătate, alături de rețeta electronică și dosarul electronic sunt principalele componente ale reformei sistemului sanitar care ar reduce fraudele.