Dispute crâncene pe tema certificatului verde obligatoriu. Un mare expert, atacă: ”Generăm discriminare”

certificatul verde

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a adoptat o hotărâre prin care propunea ca angajații la stat și cei din clădiri de birouri private să poată avea acces numai cu certificatul verde în instituții.

După ce proiectul privind obligativitatea certificatului verde la locul de muncă a fost respins astăzi în Senat, unii lideri de la USR, PNL şi UDMR erau convinși că proiectul va trece în Camera Deputaților.

Mai mult, medicul Adrian Streinu-Cercel a explicat astăzi în plenul Senatului că dacă certificatul verde se va aplica obligatoriu la locul de muncă în actualele condiții scrise în lege, atunci se va face o discriminare între angajații români.

Cercel: Atât persoanele vaccine, cât și cele nevaccinate se pot infecta la fel de ușor cu Sars-CoV-2

Adrian Streinu-Cercel : „Sunt de acord că trebuie luate anumite măsuri. Dar în ceea ce privește acest proiect de lege, 454/2001, este greșit din punct de vedere conceptual, științific. Atât persoanele vaccine, cât și cele nevaccinate se pot infecta la fel de ușor cu Sars-CoV-2.

În acest context, ceea ce trebuia făcut și explicitat, era să se vadă care este incidența în populație a trecerii prin infecție. Altfel spus, avem un procent de circa 60% din persoanele care s-au infectat cu Sars-CoV-2, au făcut o infecție asimptomatică, nu figurează nicăieri și nici nu au acces pe platformă pentru a se putea înregistra prin determinarea anticorpilor din deget.

Noi suntem cei care generăm discriminare prin vaccinare. Și așa au fost o serie de antivacciniști care au făcut probleme, acum aducem un element în plus.”, a declarat Adrian Streinu-Cercel, astăzi, la votul proiectului de act normativ care prevede obligativitatea certificatului verde la locul de muncă.

Cei de la PNL, UDMR și USR sperau ca proiectul să treacă

Certificatul verde pentru accesul la locul de muncă a fost respins în Senat, cu 67 de voturi ”pentru” și 60 de voturi ”împotrivă”. Pentru a fi aprobat, trebuia să obțină 69 de voturi ”pentru”.

Câștig de cauză au avut senatorii PSD, care au spus de la început că acest proiect ar trebui respins pentru că îi discriminează pe medici. Senatul nu este camera decizională. Proiectul va merge mai departe la dezbatere și votare în Camera Deputaților.

Într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Parlamentului, Moşteanu a precizat că doi sau trei parlamentari de la USR au lipsit la votul din Senat din cauza unor probleme personale.

„Toţi senatorii USR prezenţi la vot au votat pentru introducerea certificatului verde. Colegii mei senatori au avut ceva probleme personale. Sunt doi sau trei care au lipsit. O să clarificăm acest lucru, o să avem această discuţie. Însă cu siguranţă, la Camera Deputaţilor - proiectul vine la Camera Deputaţilor - vom insista să intre în dezbatere imediat. Săptămâna viitoare va intra în dezbatere în comisii şi sperăm să dăm şi vot şi va trece. Vă spun că acest proiect va trece la Camera Deputaţilor”, a subliniat Moşteanu.