Dispozitivul antiinfarct

Acesta arată ca un CD-player portabil, emite sunete care vă învaţă să respiraţi încet şi reduce presiunea sângelui.

Un aparat care îi învaţă pe bolnavii de inimă să respire mai uşor scade presiunea sângelui şi reduce riscul de atac de cord şi atac vascular cerebral, se arată într-un articol apărut în publicaţia britanică „Daily Mail“. Dispozitivul, numit Resperate, arată ca un CD-player portabil şi monitorizează numărul respiraţiilor pe minut. Ulterior, utilizatorul poate auzi prin căşti două tipuri de sunete: unul pentru inspiraţie, altul pentru expiraţie. Testele au arătat că respiraţia mai înceată relaxează muşchii din pereţii vaselor de sânge, făcându-i mai flexibili.

Acest lucru moderează presiunea exercitată asupra muşchilor atunci când inima încearcă să pompeze sânge în organism.

La fel de eficient ca medicamentele

Resperate are un senzor care se aşază în jurul pieptului. Acesta monitorizează numărul respiraţiilor timp de câteva minute şi transmite datele aparatului. Microcipul din aparat indică numărul ideal de respiraţii pentru pacient şi emite sunetele corespunză toare. Majoritatea oamenilor respiră de 18 ori pe minut. Pentru a reduce presiunea sângelui, pacienţii trebuie să respire de maximum 10 ori pe minut. Studiile clinice au arătat că la cei care utilizează Resperate timp de 15 minute pe zi le scade substanţial presiunea sângelui.

Jerry Whittle este unul dintre pacienţii care au folosit Resperate după ce a fost nevoit să suporte efectele adverse ale medicamentelor. Bărbatul avea presiunea sângelui de 226/122, cu mult mai ridicată faţă de valorile normale de 120/80.

„Mă simţeam letargic şi aveam dureri în piept“, povesteşte bărbatul de 56 de ani. Pentru a stopa dependenţa de medicamente, Jerry a început să folosească Resperate în urmă cu 18 luni, să facă mişcare şi să-şi îmbunătăţească dieta. „Presiunea sângelui este acum de 123/78“, afirmă Jerry. Medicul care l-a consultat pe Jerry susţine că beneficiile dispozitivului pot fi observate în câteva minute de la folosirea lui. „L-am folosit şi eu, dar şi zece pacienţi de-ai mei“, afirmă doctorul Malcolm Kendrick.

Hipertensiunea, factor major de risc

Hipertensiunea este unul dintre factorii majori de risc pentru atac de cord şi atac vascular cerebral. Unii bolnavi îşi pot reduce presiunea sângelui printr-un regim alimentar fără sare şi sport. Ceilalţi au nevoie de medicamente pe care trebuie să le ia toată viaţa. Cu cât numărul medicamentelor este mai mare, cu atât creşte şi cel al efectelor adverse precum oboseală, cârcei, insomnii, constipaţie, mâini şi picioare reci.