Dispozitiv mobil pentru bolnavii

Un dispozitiv cu baterie, care le permite bolnavilor cu insuficienţă renală să se mişte în timp ce fac dializă, a dat rezultate promiţătoare în urma unui test-pilot, indică un studiu realizat de cercetătorii britanici, apărut în publicaţia „The Lancet“.

Dispozitivul pe bază de baterie a fost purtat între 4 şi 8 ore. Obiectivul cercetătorilor este de a obţine un dispozitiv care să permită pacienţilor să renunţe la maşinile de hemodializă la care trebuie să apeleze timp de 12 ore pe săptămână. „Dispozitivul poate deveni un mijloc practic de a furniza pacienţilor cu insuficienţă renală în stadiu terminal dialize mai frecvente şi pe perioade mai mari“, a spus Andrew Davenport, de la University College din Londra, coordonatorul studiului. Dispozitivele tradiţionale de hemodializă sunt fixe, iar pacienţii sunt obligaţi să nu se mişte în timpul procesului de curăţare a sângelui.

Ritmul fluxului sangvin şi cel al eliminării toxinelor din organism au fost mai lente decât în timpul dializei tradiţionale, dar acest lucru nu constituie o problemă, pentru că dispozitivul poate fi purtat pe perioade mai lungi, continuu. Pe termen lung, experţii speră să dezvolte variante mai mici şi, poate, implantabile, ale acestui dispozitiv care poate prelua funcţiile unui rinichi sănătos.