Disponibilizările la Transporturi: angajaţi noi şi salarii mari

Ministerul Transporturilor a anunţat că anul acesta vor fi concediaţi 10.342 de angajaţi din cadrul CFR. Conform bugetului companiei, la sfârşitul anului, numărul salariaţilor nu va fi diminuat, ci va creşte.

CFR are aproximativ 25.880 de angajaţi. În cursul acestui an, aproape jumătate dintre aceştia, adică 10.342 de persoane, urmau să fie disponibilizate, conform planului de restructurare a companiei elaborat de Ministerul Transportului. Sindicaliştii au ameninţat cu proteste şi au cerut ca cei disponibilizaţi să primească plăţi compensatorii.

Totuşi, planurile făcute publice de subalternii lui Radu Berceanu diferă de bugetul pe care CFR S.A. l-a realizat. Astfel, în loc să prevadă concedieri colective, din document, informează capital.ro, reiese că numărul mediu de angajaţi va creşte uşor, până la 26.000 de salariaţi.

Ministerul Transporturilor a mai anunţat că vor fi concediate şi 6.700 de persoane din cadrul CFR Marfă. Conform bugetului publicat de companie, până la finele acestui an vor fi concediate 887 de persoane, adică de şapte ori mai puţine decât au declarat subalternii lui Radu Berceanu. Aceaaşi situaţie se regăseşte şi la CFR Călători: planurile prevedeau concedierea a 1.032 de persoane, dar bugetul arată că niciun sfert dintre acestea nu vor fi disponibilizate.

În vreme ce ministrul Berceanu declară că în companiile feroviare erau „nişte ciorchini de personal care nici ei nu ştiau ce fac acolo”, sindicaliştii spun că, prin concedierea unui număr atât de mare de cfr-işti se pune în pericol siguranţa transportului feroviar. În plus, aceşti oameni sunt calificaţi în meserii care nu pot fi practicate în afara unei companii feroviare.

Cel mai bun angajator   Ministerul Transporturilor se numără printre cei mai buni angajatori. Anul trecut, angajaţii Romatsa au încasat un salariu mediu de 13.739 de lei. Aşa cum EVZ relata de curând, statul nu le poate tăia salariile controlorilor de trafic aerian, deoarece aceştia ameninţă că, în această situaţie, vor demisiona şi vor pleca să lucreze pentru companii din străinătate.   Angajaţii Autorităţii Aeronautice Civile Române primesc un salariu mediu de 7. 318 lei/lună, iar cei ai Tarom au un salariu mediu de peste 5.000 de lei pe lună.