Disponibilizări colective la Compania Naţională a Uraniului

Salariații disponibilizați de la Compania Națională a Uraniului S.A. vor beneficia de măsuri de protecție socială, după ce Guvernul a alocat astăzi fondurile necesare.

Situația economico-financiară a Compania Națională a Uraniului SA (CNU) a determinat aplicarea unor măsuri de reorganizare și redresare financiară, printre care reducerea cheltuielilor cu personalul, ceea ce implică și măsuri de concediere colectivă. În acest sens, Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor CNU a aprobat Planul de disponibilizare, în data de 4 noiembrie a.c., în cadrul unui plan de măsuri mai amplu.

În acest context, Guvernul a aprobat în ședința de astăzi alocarea sumei de 101.426 lei pentru aplicarea, în cursul acestui an, a unor măsuri de protecție socială destinate unui număr de 332 de salariați disponibilizați de la Compania Națională a Uraniului. Fondurile se alocă din bugetul asigurărilor de șomaj pe anul 2016, pentru plata venitului lunar de completare de care vor beneficia persoanele disponibilizate de la Compania Națională a Uraniului.

Acest venit lunar de completare se adaugă indemnizației de șomaj și se acordă în baza OUG 36/2013 privind aplicarea în perioada 2013-­2018 a unor măsuri de protecție socială acordată persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate în baza planurilor de disponibilizare.

Potrivit OUG nr. 36/2013, venitul lunar de completare se stabilește odată cu indemnizația de șomaj și este egal cu diferența dintre câștigul salarial individual mediu net pe ultimele 3 luni înainte de concediere, stabilit pe baza clauzelor din contractul individual de muncă, dar nu mai mult decât câștigul salarial mediu net pe economie din luna ianuarie a anului în care s­-a efectuat concedierea, comunicat de Institutul Național de Statistică, și nivelul indemnizației de șomaj. Salariul mediu pe economie în ianuarie 2016 a fost de 1.943 lei net (2.688 lei brut), în creștere cu 11,7% față de luna ianuarie 2015.

Venitul de completare se acordă lunar, pe perioade stabilite diferențiat, respectiv pe 12 luni pentru persoanele care au o vechime în muncă cuprinsă între 3 ani și până la 10 ani, 20 de luni pentru persoanele care au o vechime în muncă cuprinsă între 10 ani și până la 15 ani, 22 de luni pentru salariații care au o vechime în muncă cuprinsă între 15 ani și până la 25 ani și 24 de luni pentru salariații care au o vechime în muncă de cel puțin 25 de ani.