Un eveniment petrecut zilele trecute ne-a arătat la ce amploare au ajuns încercările de a ocroti gruparea teroristă PKK de cealaltă parte a granițelor noastre.
Pe 15 martie, a căzut un elicopter în orașul Duhok din Irak. Aparatul de zbor de tipul Eurocopter AS350 transporta nouă membri ai Administrației Regionale Kurde din Irak (IKBY).
Până aici, totul pare a aduce cu un accident. Numai că o parte dintre persoanele care au murit în accidentul de elicopter erau lideri de rang înalt ai PKK...
Potrivit declarațiilor PKK/YPG, unul dintre piloți era așa-numitul 'Şervan Kobani', responsabil de rang înalt al grupării teroriste. Se pare că teroriștii instruiți și sprijiniți de SUA în Siria au făcut cumva și au pus mâna pe un elicopter și au învățat cum să îl piloteze. Potrivit declarațiilor organizației teroriste, nu unul ci două elicoptere care transportau membri PKK s-au prăbușit în regiune.
Desigur, în urma acestui incident, privirile s-au întors către SUA, patronul PKK/YPG. Două întrebări sunt importante. Cui îi aparținea acest elicopter și cine l-a dat spre folosință organizației teroriste?
La această întrebare, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Patrick Ryder, a insistat că SUA nu au instruit membrii SDG să piloteze elicoptere (Forțele Democrate Siriene, la care participă și PKK - n.red.). "După câte știu, noi nu îi instruim (pe membrii SDG să piloteze)". Este important să subliniem expresia "După câte știu...".
Și Franța, producătorul elicopterului, a aplicat aceeași tactică de a "face pe mortul". Agenția Anatolia a adresat Ministerului Francez de Externe întrebarea cui îi aparținea elicopterul de tipul AS350, produs de compania franceză Airbus Helicopters. La întrebarea "În pozele apărute în presă se vede numărul de serie al elicopterului. Nu ar trebui ca Franța să știe cui i-a fost vândut elicopterul?", purtătorul de cuvânt al Ministerului s-a limitat la a răspunde "Nu avem niciun comentariu".
„SUA nu aveau informații?”
Desigur, după aceste declarații evazive, privirile s-au îndreptat din nou către reprezentanții Administrației Regionale Kurde din Irak. Unitatea Antiterorism din cadrul Administrației a publicat o declarație cu privire la elicopter pe pagina sa oficială de Facebook. S-a menționat că acest elicopter zbura între partea de nord a Siriei și orașul Sulaymaniyah (din estul Administrației, la apropierea de granița dintre Irak și Iran - n.red) și că instituțiile oficiale din cadrul Administrației Regionale Kurde din Irak nu au fost informate despre acest aspect. „O terță parte din Sulaymaniyah a mediat în secret și neoficial relațiile dintre SDG și PKK și le-a furnizat diverse tipuri de asistență”, se arată în declarație.
Dialogul dintre reporterul postului (public turcesc) TRT World, Yunus Paksoy, și purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Patrick Ryder, arată cât de încolțit este Washingtonul în privința ajutorului acordat PKK.
Paksoy: „Îmi este greu să înțeleg. Nu știați despre elicoptere care decolează din locul în care se află o bază americană cu 1000 de soldați?
Ryder: Nu am fost implicați. Puteți cere detalii la SDG.
Paksoy: Deci SUA nu aveau informații?
Ryder: Nu am fost implicați. Îmi aleg cuvintele în mod special”.
În urma acestui scandal, izbucnit la doar câteva zile după ce oficialii CENTCOM au vizitat SDG, declarațiile SUA rămân „neputincioase și neajutorate”, ca să spunem așa.
Cu siguranță, SUA își doresc să ajungă la putere în Turcia opoziția care are legături cu HDP (Partidul Democrat al Popoarelor, de orientare pro-kurdă - n.red.). Ce să mai ascundem sub covor? Rămân întrebări care trebuie înecate într-o învălmășeală de cuvinte, notează sabah.com.tr
(Traducerea Rador)