O firmă din Bacău, cu punct de lucru în Chitila, și administratorii ei au fost trimiși în judecată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța pentru nerespectarea regimului materiilor explozive sub forma sustragerii acestora, fiind vorba de 320 kilograme de sodiu metalic, o substanță extrem de toxică, periculoasă și care in contact cu apa explodează.
Cazul este instrumentat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța pentru că a pornit de la denunțul a doi deținuți încarcerați la Penitenciarul Poarta Albă. Sodiul metalic este și precursor pentru producerea amfetaminei și fusese procurat de unul dintre deținuți, condamnat pentru trafic de droguri. “În octombrie 2015 ne-au sesizat că există depozitat, undeva in Chitila, o cantitate de sodiu metalic. Este o substanță extrem de explozivă și inflamabilă, în contact cu apa explodează. Dacă pe un butoi intra apa se purta ca un fel de Mihăilești II. Cam asta era forța explozivă”, explică procurorul de caz Teodor Niță.
Anchetatorii au constatat însă că marfa periculoasă dispăruse din Chitila, imediat după un incident care a băgat spaima în localnici. Prietenul deținutului îi făcea curat în curte, a observat, lângă fântână, o bucată mică de piatră cu aspect suspect, a spart-o cu ciocanul și, neaflând ce este, a aruncat-o în pubelă. În contact cu mâncarea umedă s-a produs explozia, pubela a luat foc, s-a topit. Pompierii de la ISU au stins incendiul și au chemat primăria. În rechizitoriu se menționează că autoritățile locale au luat substanța și au apelat la firma Demeco SRL în vederea neutralizării.
“Rostul era să se facă analize, să se vadă ce este acolo și să se neutralizeze.Că asta faci cu substanța toxică. Era păstrată acolo pentru a fi folosită ca precursor de amfetamină. Numai că substanța a dispărut. Pentru a se crea aparența de legalitate, în documente 320 de kilograme sodiu metalic s-au transformat în 680 de kilograme de deșeuri de laborator. Depozitate în fiole de sticlă. Nu are nicio legătură. Nici Harry Potter nu poate să explice diferența asta de substanță. Substanța a dispărut ca și cum nu a fost niciodată”, spune procurorul Teodor Niță.
Potrivit experților de la Institutul Național de Criminalistică, citați de procurorul Niță, această cantitate de sodiu metalic, dacă ar fi reușit să intre în contact cu apa s-ar fi provocat un dezastru cu consecințe deosebit de grave. “Din declarațiile martorilor de la fața locului, neștiind ce este, unul dintre lucrătorii ISU a făcut un experiment. A luat o mostră minusculă, cât abia vezi cu ochii și apus o picătură de apă. A sărit în aer circa 10 metri și făcea steuțe ca artificiile chinezești. Și-a dat seama că e ceva in neregulă, a găurit asfaltul de ziceai că e in Beirut”.
Firma Demeco SRL prin reprezentantul ei, Botez Daniel, precum și directorul Mădălina Fedor au fost trimiși în judecată pentru nerespectarea regimului materiilor explozive, în formă calificată, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals. “E faptă sancționată cu de la 3 la 12 ani. Firma acționează pe teritoriul întregii țări. Marfa, sodiul metalic, este dispărută, circulă pe undeva”, încheie procurorul de caz Teodor Niță.