Deși ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, a declarat că „Profesiile liberale nu vor disparea si nu vor avea nimic de suferit”, și în prezent există pe site-ul Ministerului de Finanțe abrogarea paragrafului din lege care prevedea că acestea nu pot fi considerate activitate dependentă.
În consecință, prin abrogarea acestui paragraph, reiese că acestea vor avea de achitat aceleași taxe ca și pentru un contract de muncă, atarge atenția Patronatul Serviciilor Private din Romania (PSPR).
Este vorba de paragraful A, Titlul 1 “Dispozitii generale”, 1 din Normele metodologice ale Codului Fiscal.
Nota de fundamentare publicată tot pe site-ul MF, specifică: A. Titlul 1“Dispozitii generale” – “Modificarea are în vedere eliminarea excepției de la reconsiderarea ca activități dependente, a celor care generează venituri din profesii libere, precum și a drepturilor de autor și a drepturilor conexe definite potrivit Legii nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, cu modificările și completările ulterioare, pentru asigurarea unui tratament fiscal nediscriminatoriu aplicabil veniturilor obținute din activități desfășurate în mod independent, in conditiile legii.”, mai atrage atenția PSPR.
În comunicat, membrii patronatului atrag atenția că există o diferențiere clară între profesiile libere/cedenții de DDA și restul prestatorilor de servicii, datorită cerintelor de studii și capacități creative pe care le presupun aceste profesii.
PSPR atrage atenția și că pentru adoptarea acestei prevederi „cu grave consecințe economice și sociale”, nu sunt necesare, conform Secțiunii a 6-a punctele care prevăd necesitatea consultării cu organizații neguvernamentale, institute de cercetare și alte organisme implicate, cu autoritățile administrației publice locale, sau cele ale interministeriale.
Patronatul cere Ministrului Economiei, Comerțului și Turismului Mihai Tudose, precum și Ministrului Justiției Robert Cazanciuc să organizeze totuși o dezbatere interministerială pe această temă.